Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku
Po wczorajszym poście może jakieś pyszne mięsko? Jeśli do tego będzie szpinak w takim sosie...To ja wymiękam.
Kolejne danie z warsztatów kulinarnych Polska-Gotuje, przy udziale Roberta Sowy i Marcina Budynka. 
Zdjęcia wyżej zrobione już w domu, a te poniżej na warsztatach.
Składniki:
- 4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej,
 - mix sałat,
 
marynata:
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
 - 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
 - sól morska,
 - grubo mielony pieprz,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżeczka tymianku,
 - 2 ząbki czosnku,
 - masło - 1 łyżka,
 
sos z sera pleśniowego i szpinaku:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
 - szpinak, liście - 400 gram,
 - 1 łyżka masła,
 - 1 posiekana w kostkę cebula,
 - 2 posiekane ząbki czosnku,
 - 4 łyżki posiekanego sera pleśniowego gorgonzolla,
 - 100 ml wina białego wytrawnego (dałam 50 ml),
 - 300 ml śmietany kremówki (dałam 1-2 łyżki śmietany 18% tł.),
 - 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów,
 - 1 łyżka kaparów,
 - sól, pieprz cayenne do smaku, gałka muszkatołowa, tymianek ( nie dodałam gałki).
 
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć steki i odstawić na  godzinę do lodówki.
W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami.
W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami.







ślicznie podane
OdpowiedzUsuń:-) dzięki:-)
UsuńNo to zaśliniłam ekran:)))))))))))))))
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Buziaki Olu:-))
UsuńUwielbiam szpinak! pychota
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:-)
Usuńwyglądają mega apetycznie:))
OdpowiedzUsuńKarmel i takie były:-)
Usuńten sos musi smakować nieziemsko, totalnie moje smaki
OdpowiedzUsuńMarta, dokładnie tak smakował:-)
UsuńRewelacja! Bardzo lubię takie połączenia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńTo mięsko było pyszne, a ten sos mniam :-) To domowe wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBo na warsztatach nam lekko płynne wyszło, dlatego teraz dałam dużo mniej śmietany;-)
Usuńachhh boskie połączenie bez dwóch zdań:) zjadłabym do ostatniego kęsa!
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię jak mi szpinak zostaje na koniec:-)
Usuńod zawsze mówię, że dania z polędwicy wieprzowej się wybronią. Tym razem wersja wypasiona- palce lizać. W sam raz na walentynkowy wieczór !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
W sumie dobry dodatek i danie robi się znakomite:-) Pozdrawiam dziewczyny:-)
UsuńRewelacyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Beti, pasują doskonale do siebie:-)
UsuńMuszę koniecznie tez takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Grażynko:-)
UsuńMarzena, dla mnie to danie idealne! Wspaniale wygląda, gratuluję:)
OdpowiedzUsuńAniu, wielkie dzięki:-)
UsuńZ rozkoszą pochłonęłabym dużą porcję i poprosiła o....dokladkę:-)). Przepycha!
OdpowiedzUsuńJa też jadłam z dokładką:-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje to danie;)Widzę, że warsztaty podkręcaja kulinarny smak;)
OdpowiedzUsuńO tak i to bardzo:-)
UsuńBardzo lubię polędwicę :)
OdpowiedzUsuńA połączenie szpinaku i sera pleśniowego uwielbiam :)
Alu, wypróbuj ten szpinak:-)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńSuper dodatki do mięsa.
Zjadłabym...
Amber, dziękuję. Ten dodatek powoduje nieziemski smak:-)
UsuńPyszne zestawienie smaków :) Cieszyłabym się z takiego obiadu.
OdpowiedzUsuńJeżeli poczęstowałabyś mnie samym szpinakiem,
OdpowiedzUsuńto też byłabym zachwycona:)
Piękne danie!