Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane



Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)


Składniki:
  • 2 bakłażany,
  • 3 świeże pomidory,
  • garść świeżej bazylii, 
  • mozarella,
  • parmezan,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę   bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. Na wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.




 

Komentarze

  1. Tak bardzo wybredny nie jestem,ale mnie ta zakąska zachwyciła.Pozdrawiam,lubię Twojego bloga,zawsze znajdę na nim coś ciekawego Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekany bakłażan - pycha! U mnie też wczoraj gościł, ale w formie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym jeść parmigianę każdego dnia, gdyby tylko chciało mi się ją przygotowywać. Tego rodzaju wieżyczki też już robiłam.
    Uwielbiam widok i konsystencję roztopionej mozzarelli :) abstrahując od jej pysznego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna, chętnie bym zjadła i pewnie na jednej nie przestała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam bakłażanka w lodówce... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna klasyka :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna przekąska na koniec lata. Bardzo lubię, zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam baklazany , z pewnoscia wyprobuje piramidki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie się prezentuje! musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie na pewno taka przystawka by zachwyciła ;) uwielbiam bakłażana w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, piramidka może być dobra :):)
    Piękne zdjęcia robisz ostatnio!:)
    Ściskam serdecznie!
    ola:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super klasyczne danie :) Już ode dawna sie do niego przymierzam. Teraz w pomidorowym sezonie najlepszy moment:)

    OdpowiedzUsuń
  13. to byłaby genialna przystawka

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo fajny przepis, świetny w aktualnym sezonie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana jak zawsze pysznie! :) Bakłażan my LOVE:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak pięknie wygląda ta przystawka... Chciałoby się spróbować.
    Marzeno ! Dziękuję Ci bardzo za zakwas. Teraz nie mogę już nic znaleźć na usprawiedliwienie...że nie piekę chleba na zakwasie.
    Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:-) Teraz już czekam tylko na Twój chlebek:-)

      Usuń
    2. Chyba jeszcze trochę poczekasz... umnie trwaremont garażu i nie mam ogrzewania - boję się ,że mi chlebuś nie wyrośnie :-(

      Usuń
  17. Tak się właśnie zastanawiam i szperam po internecie co by tu zrobić na wieczór panieński kuzynki... i wydaje mi się, że taki bakłażan będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dla mnie to piramidka szczęścia :) uwielbiam takie przystawki ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne