Crostini z figą i owczym serem


Dzisiejszy post jest ostatni przed moim urlopem. A w związku z tym, że będę wypoczywać w Toskanii to proponuję  kanapeczką crostini z serem owczym i świeżą figą. Można  w taki sposób delektować się włoskimi smakami. 
Ja natomiast tam będę zrywać świeże figi z drzewa;-)


Składniki:
  • kilka kromek ciabaty,
  • 1-2 figi świeże,
  • kilka plastrów rolady owczej lub koziej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • winegret balsamiczny.
Przygotowanie:

Pieczywo skropić oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, zapiec w piekarniku do zrumienienia. Połozyć ser, na to kawałki figi. Skropić kanapkę winegretem balsamicznym.











Komentarze

  1. Mniam, uwielbiam! Smacznych wrażeń!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) Zapraszam do udziału w akcji nie nudna kanapka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) wypoczywaj Marzenka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Udanych wakacji! Crostini ładuję na swój talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym! Udanego urlopu Marzenko!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak nie można!
    Ja ani takich z drzewa, ani ze sklepu nie mam:(
    Pysznych wakacji!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Udanego urlopu, czekamy na zdjęcia z tego pięknego miejsca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. alez, to apetyczne! proste i jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale Ci zazdroszczę :) baw się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na takie połąćzenie nie wpadłabym nigdy. A jak to wykwintnie wygląda. Musiała być niezwykła eksplozja smaków. Idealnie pasuje jako przystawka. Pozdrawiam. Zapraszam serdecznie do mnie na blog. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a swoją drogą to czy jest to jakiś specjalny ser? czy zwykły kozi też może być?

    pozdrawiam jeszcze raz
    www.megly.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że może być inny:-) Kozi jak najbardziej:-)

      Usuń
  12. Buon viaggio ! : D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają ślicznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Toskania to dla mnie czysta poezja smaków, zapachów, krajobrazów , winorośli i wspaniałych , otwartych ludzi.Wypoczywaj zatem w błogości natury.
    Smacznie nas pożegnałaś.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Trafiłaś w 100 % w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tak sie sklada ze kupiłam figę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. potrafiłabym rozpłynąć sie w marzeniach, przy takiej kanapce:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, marzy mi się Toskania... a do tych crostini tylko brakuje mi kieliszka czerwonego wina ;) Udanego wypoczynku!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. dziś jadłam po raz pierwszy figi i bardzo mi posmakowały, a te crostini muszą być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne