Sos paprykowy
W zeszłym roku dostałam słoiczek na spróbowanie. Włożyłam go
do spiżarki i zapomniałam. Dopiero wiosną mi się przypomniało i zachwycałam się
smakiem, smarując obficie kanapki. Już
wtedy postanowiłam, że kiedy nadejdzie sezon, to będę robić zaprawy z sosem
paprykowym.
Moja córcia jak spróbowała, to zapowiedziała, że nikomu poza malutkimi
wyjątkami, mam nie dawać w prezencie;-) No ale jak nie? Już 3 raz przerabiam i
rozdaję lub częstuję;-) Starczy dla wszystkich;-)
Pani Karolino, proszę tacie podziękować!;-)
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej,
- 20 dkg papryki chilli świeżej ( ja nie mogłam dostać i dodałam suszonej bez pestek - sztuk 6),
- 2-3 główki czosnku (dałam 2,5),
- 0,5 litra oleju,
- 1,5 szkl. octu,
- 0,5 kg cukru,
- 1 mały przecier pomidorowy,
- sól do smaku,
- 1 łyżka vegety (dodałam swojej 2 łyżki).
Przygotowanie:
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Zblendować razem z chilli i czosnkiem lub przecisnąć przez maszynkę. Dodać resztę składników. Doprawić solą. Gotować około 0,5 h. Wszystko zależy, czy papryki są bardziej soczyste czy mniej. Za drugim razem, po zaprawieniu w słoiki miałam sporo wody na dnie słoiczków. Dlatego należało dłużej pogotować, aby to odparować. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować koło 10 minut.
Podawać do kanapek, pieczonych mięs, jako dip do warzyw i grissini.
Dodaję przepis do akcji:
Dobry pomysł z tym sosem, a jaki ma kolor... :)
OdpowiedzUsuńAle dobry:)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku po raz pierwszy zrobiłam dżem paprykowy do marynowania mięs i do burgerów ale sos też mnie kusi:-) zwłaszcza gdy patrzę na Twój:-)
OdpowiedzUsuńSosik ideał! Może się załapiemy jak na pomidorki :)
OdpowiedzUsuńTaki sosik to jest idealny na kanapki. Przydał się wiosną nie ważne że tak długo czekał. Pysznie wygląda twój
OdpowiedzUsuńświetny:) ale on musi smakować:D
OdpowiedzUsuńSuper sos Marzenko!
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniały. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńNie lubie papryki...ale wyprobowalam te pieczona z pomidorami i serem , a ten soso tez kusi...:) Chyba przekonujesz mnie do papryki ! :)
OdpowiedzUsuńa z takim domowym sosem paprykowym się jeszcze nie spotkałyśmy :) zapisujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na sos!
OdpowiedzUsuńWspaniały sosik :))
OdpowiedzUsuńFantastyczny, zajadałbym :D
OdpowiedzUsuńAle superowy ten sos paprykowy :) Jeszcze nigdy nie słyszałam o nim. Chyba się skuszę i zrobię go:)
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwili do siebie :)
Super sosik, w zeszłym roku zrobiłam go bardzo dużo a w tym będę robiła także. Świetnie nadaje się na kanapki ale jest obłędny do pizzy albo zapiekane.
OdpowiedzUsuń