Ryż po meksykańsku
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba;-)
Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku.
Może stanowić samodzielne danie,
ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa,
- kukurydza z puszki lub słoika,
- fasola czerwona z puszki lub słoika,
- papryka czerwona,
- pół małej papryczki chilli ( lub cała),
- pół pęczka kolendry,
- sól, papryka słodka w proszku, chilli, kumin.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej
wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty
gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie
dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wrzucić kukurydzę i fasolę.
Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą, papryką i kuminem.
Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne
danie.
Świetne danie na "po świętach"- u mnie dziś makaron z sosem z tuńczyka i kaparami. Ale szczerze mówiąc na nic ochoty jakoś nie mam;)
OdpowiedzUsuńLekko i pysznie :) My dojadamy jeszcze świąteczne potrawy. Jakoś mało wszyscy jedli w te święta :)
OdpowiedzUsuńMarzenko uwielbiam takie dania :-) ryż mogę jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super, oj ja muszę zrobić sobie jakiś ryż, bo mam problemy z brzuchem po świętach ( za dużo dobrego).
OdpowiedzUsuńA wg Twojego przepisu też chętnie spróbuje, bo wygląda smakowicie.
Pyszności, zjadłabym sobie, oj zjadła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Brzmi smacznie i pozwala odpocząć od mięsa.
OdpowiedzUsuńPopieram taki bezmięsny detoks!
Mmmm, fajny taki ryż. A od mięsa trzeba odpoczywać, bo ciężkie ;)
OdpowiedzUsuńHmm, fantastyczne danie! :)
OdpowiedzUsuń