Sałatka gyros
Po raz pierwszy zaserwowała nam ją moja córka.
Było to ładnych parę lat temu.
Miała w gimnazjum zajęcia kulinarne
i chciała się bardzo pochwalić nabytymi umiejętnościami.
Raczej omijała kuchnię szerokim łukiem, więc przystaliśmy z entuzjazmem na ten Jej nagły zryw;-)
Od tamtego dnia od czasu do czasu pojawia się u nas na stole.
Pewnie znana większości, ale tak ku przypomnieniu;-)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4-5 ogórków korniszonów,
- 1 cebula czerwona,
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- majonez, jogurt naturalny, kechup,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Mięso zamarynować w oleju, z solą, pieprzem i oregano. Odstawić na minimum 0,5 h. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Pokroić w kostkę cebulę, ogórki, poszatkować kapustę. Majonez wymieszać z jogurtem wg uznania (może być sam majonez). Układać warstwowo w kolejności: mięso, cebula, sos majonezowy, kukurydza, ogórki, kechup, kapusta. Sosu majonezowego i kechupu dać tyle, aby pokryło 1 warstwę. Odstawić do lodówki na minimum 0,5 h.
Marzenko ja tą sałatkę uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńZnana,znana i baaardzo lubiana:)
OdpowiedzUsuńto ulubiona sałatka mego Małzona! u nas w wersji bez jogurtu.
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda w formie szklankowej :)
Bardzo apetycznie zaprezentowana :)
OdpowiedzUsuńZapisuje do wypróbowania :) Zapraszam do mnie na konkurs ^_^
OdpowiedzUsuńJak nie ma przyprawy do gyrosa to zjem ;)))
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Moja ukochana sałatka, muszę ją kiedyś podać właśnie w szklance, bo wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam takiej sałatki...Przy najbliższej okazji ja zrobie bo wygląda zachecajaco.
OdpowiedzUsuń