Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami, wyniki konkursu urodzinowego



Kiedy zobaczyłam to ciasto u Amber, to zapragnęłam je spróbować. 
Do tej pory pokrzywa jeszcze w mojej kuchni się nie pojawiła. 
Suszoną owszem czasami popijałam prozdrowotnie.
Zaczęłam od eksperymentu  w zupie (klik), a teraz przyszedł czas na wykorzystanie jej do upieczenia tego wytrawnego ciasta. 
Smakuje wybornie, zwłaszcza kolejnego dnia. 
Zachęcam do przygotowania!



Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami (przepis podaję za Amber)

Składniki:
  • 200 g liści pokrzywy
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia bio
  • 80 ml oliwy EV
  • 3 jajka
  • 10 ml mleka
  • sól i pieprz
  • skórka otarta z ekologicznej cytryny.
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewać do 180 st. C. Liście pokrzywy wypłukać, osuszyć i drobno pokroić. Tak samo suszone pomidory.
Jajka zmiksować z olejem i mlekiem, dodając stopniowo przesianą mąkę i proszek. Następnie pokrzywę, pomidory. skórkę cytrynową,sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut. Ciasto wyjąć z foremki i zostawić do przestygnięcia. Najlepsze drugiego dnia.




Nadszedł czas na wyniki konkursu urodzinowego. Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia i nadesłane przepisy. Postanowiłam nagrodzić wszystkie osoby, biorące udział (zarówno za przepisy przesłane na maila jak i te pozostawione na stronie konkursu). Głównym faworytem okazał się przepis Laury na przegrzebki ze szparagami, który mnie zainspirował i przygotuję go na pewno:-) Bardzo proszę wszystkie osoby o podanie adresów na mój adres mailowy: marzena51@op.pl, żebym mogła przesłać nagrody od sponsorów (Lubella i Kupiec) i ode mnie.

Komentarze

  1. Intrygujące. Chętnie bym spróbowała kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena,
    cieszę się, ze je upiekłaś, polubiłaś i zamieściłaś na blogu.
    Pokrzywa ma wiele imion!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis, a u mnie pokrzywy pod dostatkiem, trzeba iść na łowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ciasto. Nie wiedziałem, że można zrobić ciasto z pokrzywą

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite ciasto! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pokrzywy w kuchni... hmmm... tego jeszcze nie miałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa jestem smaku tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, ja jeszcze nigdy nie używałam pokrzywy w kuchni, ale postaram się to szybko zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można użyć w tym przepisie mąki pełnoziarnistej lub innej niż pszenna? Kusi strasznie takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można użyć mąki pełnoziarnistej :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne