CHLEBEK BANANOWY


Pewnie w każdym domu zostają banany, których nikt już nie chce jeść.
Wykorzystanie ich w tym  chlebku, to danie im drugiego życia:-) 
A jak wszystkim smakuje:-)

Składniki:

  • 3-4 mocno dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki mleka,
  • można też dodać ulubione bakalie.

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Olej utrzeć z cukrem i jajkami. Do mąki przesianej  dodać sodę i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać do masy. Dodać banany.  Na koniec wlać mleko i wsypać ewentualnie bakalie. Przelać masę do dużej keksówki. Piec około 1h w 180 stop. C.


Komentarze

  1. Bananowy chlebek - pycha! :) Kiedyś udało mi się zrobić taki chlebek, ale od dawna nie miałam okazji. Chyba znalezienie Twojego przepisu to dobry moment za zrobienie takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bananowe wypieki, teraz jest na nie świetny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, bo teraz głównie banany kupujemy:-)

      Usuń
  3. To ja poproszę taki chlebek! Dzisiaj nie wiem w co ręce włożyć, więc przydałoby się coś dobrego wszamać :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często piekę.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię banany ale w chlebie jeszcze nie jadłam. Wyobrażam sobie zapach podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki cudowne zdjęcia❤❤❤ i ciacho zresztą tez

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny chlebek. W sam raz na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, chleb wygląda rewelacyjnie, z bakaliami jeszcze go nie piekłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne