Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami
Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe...
Po raz pierwszy zabraknie na świętach mojej mamy ;-(
Coraz bardziej mi Jej brakuje...
Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. 
Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. 
Często wbrew  naszym domowym tradycjonalistom.
Składniki:
ciasto na kefirze:
- 0,5 kg mąki,
 - 1 duży kefir,
 - szczypta soli,
 
na farsz: 
- kapusta kiszona (0,3 kg lub wg uznania),
 - 20 g suszonych grzybów,
 - 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
 - 1 ząbek czosnku
 - majeranek,
 - 1 cebula,
 - olej, masło
 - sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
Kapustę
 obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, 
następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, 
posolić, dodać masło. Soczewicę gotować w 2 szklankach wody przez 30 minut. Soczewicę rozgnieść widelcem lub zblendować. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i 
podsmażoną cebulkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać posiekany czosnek.  Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z 
kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania 
mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta 
może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i 
wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić 
brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie 
chwilę jeszcze po wypłynięciu, około 2 minut. Podawać z 
cebulką podsmażoną na oleju i maśle.





Jestem ciekawa czy ten smak by mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne pierogi!
OdpowiedzUsuńTen zestaw smaków jest fantastyczną kompozycją.
Mama byłaby zadowolona!
Muszę spróbować, bo uwielbiam soczewicę :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł, a Twoje ciasto jest jedyne w swoim rodzaju
mam odruch Pawłowa
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi!! i taaakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny farsz! Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek :))
OdpowiedzUsuńPrzykro mi Marzenko z powodu Twojej Mamy. :( Pierogi fantastyczne, tym bardziej, że tak naprawdę, to coś więcej niż potrawa - są wyjątkowe. :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej zaintrygowało mnie to ciasto na kefirze. Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńKochana, Twoja mama będzie razem z Wam podczas świąt, bo jest w Waszych sercach :*
A ja właśnie mam robić pierogi, ale bez soczewicy niestety bo moje skarby nie lubią
OdpowiedzUsuńSoczewicy jeszcze nigdy nie dawałam do takich pierogów, ale z przyjemnością bym wypróbowała ;) U mnie klasyka kapusta i grzyby królują ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, wyjątkowe są :-)
OdpowiedzUsuńNo coz...jako milosniczka pierogow moge tylko przelknac slinke...Wygladaja oblednie !:)
OdpowiedzUsuńGoście będą zachwyceni!
OdpowiedzUsuńPycha!
Pierogi cudne! Mamie na pewno by smakowały.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuń