Kasza jaglana z makiem i bakaliami


Nie wiem jak Wy, ale potrzebuję teraz w swojej diecie suszonych owoców i orzechów.
Ciągnie mnie do pochrupania jakiś przegryzek.
Związane to jest  z porą roku i dlatego sezonowo staram się wsłuchiwać w swój organizm.
No i nie mogłam sobie odmówić takiego deseru;-)
Kasza jaglana z makiem i bakaliami wygląda podobnie jak kutia.
Smakuje jednak nieco inaczej.
Fajny deser w okresie zimowym i okołoświątecznym;-)
Do jej zrobienia zainspirowała mnie Dorota (klik).


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mielonego maku,
  • mleko,
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich,
  • garść suszonych owoców jagód goji,
  • garść owoców suszonej miechunki,
  • cukier i miód do smaku,
  • sok z cytryny,
  • woda do rozrzedzenia,
  • + inne ulubione bakalie.
Przygotowanie:
 
Kaszę jaglaną płukać pod strumieniem gorącej wody, dopóki będzie spływała klarowna woda, następnie gotować w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut. Wystudzić. Mak zalać mlekiem, dolewając, aby był wilgotny i się nie przypalił. Gotować z 15 minut ciągle mieszając, dosłodzić cukrem. Jeśli chcemy dać tylko miód, to należy go dodać w późniejszym etapie. Przestudzić masę. Dodać posiekane orzechy i suszone owoce. W odrobinie ciepłej wody rozpuścić miód, dolać do masy. Całość wymieszać z kaszą. Dosmaczyć sokiem z cytryny i miodem. Można dolać wody, żeby uzyskać ulubioną konsytencję ( ja wolę bardziej płynną).
 




Komentarze

  1. Muszę zrobić taką na mleku kokosowym. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa jak z kokosowym wyjdzie:-)

      Usuń
  2. Ale u Ciebie zdrowo i pysznie!
    U mnie mega karnawałowa rozpusta hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i przypomina mi to wigilijny mak z bakaliami albo kutię...
    U mnie jest karnawał!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się Marzenko że deser smakował i spełnił Twoje oczekiwania :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super, musze spróbować,
    Samej kaszy nie lubię, ale w formie deserow tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś miałam podobnie, ale teraz staram się ją wykorzystywać częściej:-)

      Usuń
  6. Mam to samo, ostatnio stale podjadam migdały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne