Chleb naan prażony na patelni



16 października wypada Światowy Dzień Chleba. Po otrzymaniu zaproszenia od  Zorry  dołączam z wielką przyjemnością kolejny raz. Chlebki naan prażone na suchej patelni smakują wybornie. I nie ma przy nich praktycznie żadnej roboty. Mogą stanowić przegryzkę solo lub być dodatkiem do ulubionego dipu czy sosu. Spróbujcie, a nie pożałujecie:-)
Przepis znaleziony tu.


Składniki:
wychodzi około 10 chlebków
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 21/2 łyżki naturalnego jogurtu
dodatkowo:
  • stopione masło do smarowania
  • czarnuszka, sezam lub czosnek niedźwiedzi – do posypania.
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Dodać mąkę, cukier, sól i sodę, olej i jogurt - wymieszać. Dobrze wyrobić ręką przez kilka minut. Ja zrobiłam to w robocie przez około 10-15 minut.  Na początku ciasto będzie luźne i lepiące. Posmarować ciasto olejem i przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formować kulki, a następnie obtaczać w mące i wałkować na płaskie placki. Prażyć z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni po kilka minut - do zrumienienia. Polać gorące chlebki stopionym masłem i posypać czarnuszką, sezamem lub czosnkiem.



World Bread Day, October 16, 2018

Komentarze

  1. Uwielbiam te proste chlebki!
    Można je jeść ze wszystkim, a nawet same.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosh, that looks so awesome I want one right now! Thank you for participating in WBD.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tanks very interesting blog!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne