Zrazy mielone z kapustą


Ten przepis będzie gratką dla zwolenników mielonych.
Przepis na nie pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku.
W sumie kapusta jest dodana do mięsa, a nie zawijana - 
w efekcie dodaje soczystości potrawie i niepowtarzalnego smaku.
Receptura zaczerpnięta od Moniki z Kuchennego kredensu:-)
Mogę tylko dodać od siebie, że znikały ze stołu w tempie ekspresowym:-)


Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego siekanego lub grubo zmielonego,
  • 1/2 główki kapusty,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 10 g mąki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • masło do podsmażenia cebuli,
  • smalec lub olej do smażenia.
Przygotowanie:
 
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w wodzie. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej posiekać. Cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Wyrobić dokładnie mięso z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać.
Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu lub oleju do zrumienienia panierki.


Komentarze

  1. To jest pyszne!
    Mam wielką ochotę na Twój obiad...

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe wieki ich nie jadłam, ale pamiętam ten smak z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle piękne zdjęcia! a przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja wlasnie zrobiłam.....mniam mniam, pyszne
    smak niepowtarzalny,kotleciki soczyste...mezowi
    rowniez smakują.....polecam
    dzieki za pyszny przepis
    Rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne