Zrazy mielone z kapustą
Ten przepis będzie gratką dla zwolenników mielonych. 
Przepis na nie pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku.
W sumie kapusta jest dodana do mięsa, a nie zawijana - 
w efekcie dodaje soczystości potrawie i niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego siekanego lub grubo zmielonego,
 - 1/2 główki kapusty,
 - 1 bułka,
 - 1 jajko,
 - 1 cebula,
 - 10 g mąki,
 - bułka tarta,
 - sól, pieprz,
 - masło do podsmażenia cebuli,
 - smalec lub olej do smażenia.
 
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w wodzie. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej posiekać. Cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Wyrobić dokładnie mięso z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać.
Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu lub oleju do zrumienienia panierki.





To jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę na Twój obiad...
:-) Miło mi:-)
UsuńBardzo lubię wszelkie mielone.
OdpowiedzUsuńTo te też na pewno posmakują jak nam:-)
UsuńCałe wieki ich nie jadłam, ale pamiętam ten smak z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńOoo, a widzisz u nas takich nie było.
Usuńjak zwykle piękne zdjęcia! a przepis super!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
Usuńa ja wlasnie zrobiłam.....mniam mniam, pyszne
OdpowiedzUsuńsmak niepowtarzalny,kotleciki soczyste...mezowi
rowniez smakują.....polecam
dzieki za pyszny przepis
Rewelacja
Bardzo się cieszę:-) Pozdrawiam:-)
Usuń