Pierogi z jarmużem


Urlop się kończy i czas wrócić do normalnego funkcjonowania. 
Ciężko się zebrać...
Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego. 
Pewnie nie tylko mi;-)
Co powiecie na pierogi z takim farszem?
Jarmuż smakuje wyjątkowo i doskonale się spisał jako moje zaspokojenie smakowe:-)




Składniki:
na ciasto:
  • 500g mąki,
  • kefir duży 400 ml,
  • sól,
farsz:
  • 500 g liści jarmużu,
  • 100 g sera cheddar,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Jarmuż umyć i powycinać nerwy. Pociąć na drobno. Cebulę poszatkować w kosteczkę i usmażyć na oliwie, dodać liście jarmużu i czosnek drobno posiekany. Dusić do miękkości. Podlać ewentualnie wodą, aby zmiękł.  Odstawić do ostygnięcia. Dodać starty ser.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu.


Komentarze

  1. Przyznam, że takich pierogów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja. Też się ostatnio polubiliśmy z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nietypowe połączenie, ale na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę wielką porcję!
    Uwielbiam pierogi i jarmuż.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmią super. Przyznaję się, że jeszcze nigdy nie próbowałem pierogów z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają. Z jarmużem jeszcze pierogów nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jarmuż to nie moja bajka, ale w tym wydaniu niezwykle mnie pociąga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne