Miseczka kaszy z grzybami i pieczoną brukselką ( Polenta bowl )


Ostatnio mam jazdę na polentę, a ta miseczka z dodatkami stanowi idealne zimowe danie.  I przy tym jest łatwe, smaczne i sycące. 
Sezonowe dodatki są inspiracją na ten mroźny czas. 
Brukselka pieczona, lekko chrupiąca i dodatek duszonych grzybów tworzą wyjątkowo odżywczy posiłek. 
 I co najfajniejsze  - można go spożywać na śniadanie, obiad czy kolację:-)
Polenta bowl przygotowana na akcję Vegeta Natur - danie zainspirowane naturą.



Składniki:
polenta:
  • 0,5 szkl. kaszki kukurydzianej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do kaszki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu, 
+
  • 100 g brukselki,
  • 100 g drobnych pieczarek,
  • 100 g boczniaków,
  • 1-2 łyżki śmietany 18% tł.,
  • Vegeta Natur do smaku do grzybów,
  • sól, pieprz,
  • 1 ząbek czosku,
  • oliwa z oliwek,
  • koperek,
Przygotowanie:

Do gotującej wody z Vegetą Natur, dodać masło i powoli wsypać kaszkę kukurydzianą. Ciągle mieszając gotować około 20-30 minut. Na koniec wsypać parmezan. Odstawić.
W międzyczasie brukselkę pokroić na połówki lub ćwiartki, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 180 stop. C przez około 20-30 minut do zrumienienia. 
Na oliwie podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki i rozdrobnione boczniaki, doprawić Vegetą Natur, pieprzem. Wcisnąć czosnek i dodać koperek. Chwilę dusić, dodać śmietanę i podlać odrobinę wody.
Do miseczki wyłożyć polentę, na wierzchu ułożyć brukselkę i duszone grzyby. Posypać koperkiem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne