Polenta burgery z sałatką ze świeżego jarmużu z karmelizowaną cebulą


Polenta burgery przygotowałam specjalnie na akcję Vegeta Natur - danie zainspirowane naturą. 
Wg mnie wykorzystanie sezonowych produktów w danej porze roku jest najlepszą alternatywą, aby żyć w zgodzie z naturą. Burgery zapakowane w zgrillowane kawałki polenty i podane z sałatką ze świeżego jarmużu z karmelizowaną cebulką to moja propozycja na inspirację naturą:-) Mówię Wam - czad:-)


Składniki:
polenta:
  • 1,5 szkl. kaszy kukurydzianej,
  • 4-5 szklanek wody,
  • 2 łyżeczki Vegety Natur,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła, 
  • olej lub oliwa do zgrillowania,
sałatka z jarmużu:
  • kilka gałązek świeżego jarmuzu,
  • 1 cebula,
  • szczypta Vegety Natur,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy z gorczycą,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
 burgery:
  • 0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,
  • 1 łyżka musztardy ostrej,
  • 1 łyżka oleju,
  • Vegeta Natur do smaku
 sos:
  • 2 łyżki musztardy ostrej,
  • 2 łyżki kechupu,
  • 2 łyżki majonezu,
+ dodatki warzyw ulubione (sałata, pikle...)
 
Przygotowanie:

Zagotować wodę z masłem i vegetą. Wrzucić powoli kaszkę ciągle mieszając. Gotować około15 minut lub do czasu, gdy polenta zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przelać polentę do płaskiej  blachy do pieczenia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało  ciasto grubości 1- 1,5 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.  Przed podaniem wyciąć koła, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na odrobinę oliwy i skarmelizować ją z cukrem i szczyptą vegety na patelni, następnie dodać musztardę, ocet balsamiczny i resztę oliwy. Chwilę dusić. Gorącą zalewą zalać drobniutko posiekany i pozbawiony nerwów jarmuż. Wymieszać dobrze z cebulką.
Mięso wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i wyrabiać, aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Nakładać warstwowo: zgrillowana polenta, sałatka z jarmużu, mięso, sos, dodatki warzywne (sałata, pikle), zgrillowana polenta.









Komentarze

  1. Wspaniałe!
    Uwielbiam wszystko z polentą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą mi się takie kolory na talerzu! Chyba muszę coś takiego w końcu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta sałatka z jarmużu bardzo mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na zastąpienie bułki. Polenta w takiej odsłonie, jak dla mnie odkrywcza i nowatorska.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne