Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką


 A u mnie kolejna propozycja śniadaniowych tostów.
Przezornie zamroziłam w sezonie zielone szparagi, 
żeby zimą móc cieszyć się nimi. 
Dają ogromny power.
Wystarczy kilka sztuk, dodatkowo groszek cukrowy
 i wiosna na talerzu :-)
Na tych grzankach z serkiem kozim smakują wybornie.




Składniki:

  •  kilka kromek pieczywa lub bagietki,
  •  oliwa z oliwek,
  •  1 ząbek czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 twarożek  kozi,
  •  pęczek zielonych szparagów,
  • garść groszku cukrowego,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • świeże zioła (szczypiorek, bazylia),
  •  sól, pieprz i cukier.

Przygotowanie:


Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Wystudzić i wymieszać  z twarożkiem kozim. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi zielone i groszek cukrowy zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wrzucić do miski z lodem i zimną wodą na kilka sekund. Osuszyć. Wymieszać z plastrami rzodkiewki. Skropić oliwa i doprawić przyprawami. Kromki pieczywa  opiec w tosterze lub w piekarniku . Jeśli w piekarniku to posmarować mieszaniną oliwy i czosnku. Jeśli w tosterze to posmarować mieszaniną po opieczeniu. Nałożyć twarożek, potem szparagi, groszek i rzodkiewkę. Posypać na wierzchu ziołami i pokrojoną papryczką chili.



Komentarze

  1. Ależ wiosennie, ależ kolorowo, ależ smacznie :) cudowne śniadanie, uwielbiamy tosty, ale ja niestety o zamrożeniu szparagów nie pomyślałam :( w tym roku zamrożę na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, aż chce się je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo. Ciekawy przepis, jak będzie okazja to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niezwykle apetycznie. Pyszne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tosty wyglądają smakowicie i z pewnością takie są. Zgłodniałam. A przepis wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetyczne przystawki :) akurat na sobotnie spotkanie z bliskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śniadaniowe tosty!
    Uwielbiam taki wariant pysznego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie. Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. A kto zapomniał zamrozić szparagi, ten jadł grzanki z kozim serem i rzeżuchą. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne