Ryż basmati ugotowany w zielonej herbacie z pieczonym bakłażanem


I znowu mój ukochany bakłażan:-)
Tym razem upieczony z cebulką i oregano.
Podany  do ryżu basmati ugotowanego w zielonej herbacie.
Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dla mnie bomba:-)



Inspiracją tego dania była dla mnie książka "Jedz" Nigela Slatera.
Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati,
  • 2 torebki zielonej herbaty firmy Teekanne,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 spory bakłażan,
  • 1 cebula,
  • oregano suszone,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Zaparzyć  2 szklanki zielonej herbaty. Ryż wcześniej należy namoczyć przez 30 minut, następnie wysuszyć i gotować przez 10 minut w herbacie w proporcji 1:2 , czyli 2 szkl. herbaty na szklankę ryżu. Odstawić na kolejne 5 minut pod przykryciem, żeby doszedł. Ryżu podczas gotowania nie należy mieszać. Dzięki temu będzie sypki.

Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć każdy plaster. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć na blasze, na wierzch ułożyć bakłażana, polać oliwą, i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem i oregano. Zapiekać w 18- stopniach, aż bakłażan będzie miękki, około 20-30 minut. Podawać z ryżem.



Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne