Papaja zapiekana


Na naszym kolędowym spotkaniu z przyjaciółmi, 
gospodyni wieczoru podała nam zapiekaną papaję. 
Smakowała wybornie. Postanowiłam powtórzyć w domu. 
Bardzo zaskakuje smakiem. Spróbujcie koniecznie!:-) 
Powinna być jeszcze zielona niedojrzała. 
Moja niestety już zdążyła dojrzeć;-)


Składniki:
  • 1 papaja zielona niedojrzała,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • chlust białego wytrawnego wina,
  • ser dowolny (ja dałam cheddar , a gospodyni camembert),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki gęstej śmietany.
Przygotowanie:

Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć łyżką pestki. Pokroić w kostkę lub paski. Podsmażyć na oliwie z cebulką i czosnkiem. Podlać winem. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia do zapiekania, posypać serem i zalać mieszaniną śmietany, jogurtu i jajka doprawionego solą i dużą ilością pieprzu. Zapiekać do zrumienienia.


Komentarze

  1. Jestem ciekawa smaku takiego jedzonka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, ale chyba dużo straciłam, co? 😉
    Narobiłaś mi apetytu, ale to zawsze tak się dzieje, jak Cię odwiedzam. Hihihihi...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam samà na surowo ale w takiej wersji jeszcze nie. Uwielbiam przepisy kulinarne z pewnością spróbuje zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł interesujący, na który w życiu bym nie wpadła, choć czasem sama coś kuchennie tworzę, pewnie to dlatego, że papaję kojarzę jako owoc, więc wydawało mi się, że jest tylko do deserów, a tu takie cudo! Aż kusi, żeby spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zaskoczony, bo nigdy nie pomyślałbym, że tak można przygotować papaję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam papaję, ale nigdy jej nie piekłam...
    Ciekawi mnie jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne