Sernik na jogurtach greckich


Sernik bez grama sera:-)
Zrobił furorę na moim urodzinowym przyjęciu.
Sąsiadka dała mi przepis zaspakajając mój dylemat, co upiec? 
Najlepsza rekomendacja, że recepturę przekazano dalej po imprezie. I również z sukcesem:-)
Ja też go upiekłam ponownie na prośbę domowników.
Zmieniłam tylko metodę wypieku, bo za pierwszym razem był zbyt wilgotny  od spodu.


Składniki:
  • 3 duże jogurty greckie,
  • 10 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1/ 2 szkl. oleju,
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych (tym razem dałam ciasteczka oreo).
Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem, wsypać budynie, dodać po łyżce jogurty, wlać olej. Osobno ubić białka i łyżką wymieszać z masą. Ciastka poukładać na dno dużej blaszki, wyłożonej pergaminem. Jeśli używane są oreo, to najpierw trzeba je rozdzielić i nożem zeskrobać masę. Wylać masę jogurtową. Piec w kąpieli wodnej w temp. 190 stop. C przez około 1h. Ja piekłam nieco dłużej i tym razem bez kąpieli. Po uplywie 30 minut, jeśli jezt zbyt rumiany, należy go przykryć folią aluminiową. 
Można również użyć na spód herbatników. Ciasto po ostudzeniu przechowywać w lodówce.




Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze takiego sernika. Ale na pewno by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie!
    Jest puszysty i lekki.
    Nazwałabym go raczej jogurtowcem albo ciastem z jogurtów...

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sernik to dla mnie niespodzianka, nie jadłam jeszcze takiej wersji sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzeno kocham serniki, takiego bez sera nie próbowałam, ale chętnie go przyrządzę :) wygląda obłędnie, aż nie chce się wierzyć, ze bez sera i jaki puszysty, przepis zapisałam i zapraszam Cię do mnie na sernik z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie chciałam uwierzyć, a jednak:-) Byłam i widziałam Twój. Obłędny:-)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda. Takiego bez sera nie jadłam, początkowo myślałam, że jest z tofu... ale, że nie jestem weganka to mnie trochę odstraszyło, z drugiej strony jogurty mogą być świetne. Szkoda, że my tak mało słodyczy jemy, bo pewnie bym zrobiła... To znaczy kiedyś na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, słyszałam o nim już wielokrotnie, ale nigdy nie zrobiłam. Twój wygląda cudnie i chyba wreszcie zmobilizuję się, aby zrobić :D
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i następna kusi sernikiem! Zmówiłyście się, żeby mnie zadręczyć??? ;)
    Marzenko, wygląda pysznie. Muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Małgosiu, musisz zrobić:-) I nie zmawiałyśmy się:-)

      Usuń
  8. Kolejny sernik który dziś zrobił na mnie wrażenie :) uwielbiam serniki są takie delikatnie i dosłownie rozpływają się w ustach :) Marzenko przepis bardzo ciekawy i ten pokuszę się zrobić może nie opadnie jak inne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten jest naprawdę jak puszek. Smakuje wybornie. Zrób go koniecznie!

      Usuń
  9. Apetyczny ten sernik, w życiu takiego nie jadłam... coś dzisiaj serniki za mną "chodzą" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiola Korzeniowska6 lutego 2020 08:46

    Wygląda pięknie! Moja teściowa kiedyś miała fazę i piekła ten "sernik bez sera" bardzo często - wychodził jej idealnie - ale mi z jej przepisu nigdy nie wyszedł... Ale pamiętam, że do złudzenia przypominał sernik 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiola, to spróbuj tego. Receptura tak prosta, że nie może nie wyjść.

      Usuń
  11. Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam taki sernik wtedy kilka osób się w nim zakochało. Twój wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiedziałam, że można zrobić sernik bez sera. Nie no, w sumie to wiedziałam, ale nie przypuszczałam, że z jogurtów greckich. Ostatnio natrafiam na wiele ciekawych przepisów. Zatem bardzo chętnie skorzystam, bo choć nie jadam ciast, to robię je dla mojej rodziny. U nas same łasuchy, a domowe jednak najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak naprawdę to nie sernik;-) Ale smakuje dokładnie jak sernik:-)

      Usuń
  13. Wygląda na bardzo delikatny. Takie serniki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry, ile w sumie ma być gramów jogurtu? Jakich wymiarów ma być blaszka, bo chyba to wpłynie na czas pieczenia? Te ciasteczka na spód, okruszyć i wymieszać i z masłem? I czy na pewno można bez kąpieli wodnej? Ach i jeszcze czy piec z góra dół czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 duże jogurty, tzn. takie po 400 g. Ciastka poukładać, nie kruszyć i nie dodawać masła. Ten jest upieczony bez kąpieli wodnej. I bez termoobiegu, tylko góra dół.

      Usuń
    2. I blaszka duża taka 40x25

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne