Najlepsze ciasto czekoladowe


Najlepsze ciasto czekoladowe, to chyba jedno z najczęstszych haseł wpisywanych w wyszukiwarkę internetową.  Robiłam takich ciast wiele, ale zawsze szukałam czegoś idealnego. Każde było dobre jednak, jak dla mnie, dalej  nie takie najlepsze.  I w końcu znalazłam:-). Do tego cudownego deseru użyta jest kawa, która wzmacnia intensywny smak czekolady. Ma niewyobrażalny  smak i piękny miękisz.
W oryginale jest to tort Beatty’s Chocolate Cake Iny Garten. Pochodzi z książki "Barefoot Contessa in home". Ja wykorzystałam przepis tylko na ciasto, bez przekładania kremem. 
To co jest ktoś chętny do wypróbowania najlepszego czekoladowego ciasta na świecie?;-) Dodam od siebie, że jest bardzo proste w wykonaniu.




Składniki:
ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej lub mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki  kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 filiżanka świeżo parzonej gorącej kawy
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g śmietany 30%tł. lub 36%tł.
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stop. C.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek i sól.  Następnie dodać cukier i krótko wymieszać do połączenia. W osobnej misce lekko ubić maślankę, olej, jajka i wanilię. Podczas gdy mikser pracuje wolno, dodać mokre składniki do suchego i krótko wymieszać, aż się połączą. Następnie wlać filiżankę gorącej kawy i lekko wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 25 cm). Piec ciasto przez około 35 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka.  W razie potrzeby ciasto przykryć luźno folią aluminiową po około 20 minutach pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu.
Ostudzić ciasto na kratce. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. W tym celu wlać do garnka śmietanę i podgrzać ją mocno. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Kiedy czekolada się rozpuści to od razu zdjąć garnek z palnika. Przestudzić. Polewę rozsmarować na cieście. Można wygładzić nożem lub zrobić takie esy floresy. 
Jeśli ktoś chciałby zrobić tort, wówczas ciasto należy piec w dwóch mniejszych tortownicach ( o średnicy 22 cm). 








Komentarze

  1. Uwielbiam ciasta czekoladowe mogłabym je jeść nawet pod wodą, ale z tego przepisu jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię czekoladowe ciasta. Ciekawie byłoby je przełożyć kremem, choć i tak wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, wygląda po prostu rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za taki kawałek ciasta czekoladowego dałabym się pokroić .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto czekoladowe jest jednym z moich ulubionych. Twoje cudnie wygląda, jadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za ciastem czekoladowym, a więc nie umiem go zrobić, ale córka przepada, a więc powinnam umieć, taki dylemat, może ten przepis mi pomoże polubić, a jak nie to choć córka będzie zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzis cały dzień myślałam gdzieb ja widzialam zdjęcie pysznego czekoladowego ciasta :) głowiłam się, myślałam, szukałam, a tu proszę... ciasto Marzenki... To ciasto chodzi za mną jak je tylko zobaczyłam, takze jutro po pracy robie :) dziękuję za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale 🙂 Z dodatkiem owoców lub lodów waniliowych Musk smakować obłędnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham czekoladę, piec nie umiem.
    Cudowne to ciasto. Lubię takie.
    Wygląda niezwykle kusząco. Znakomity przepis !
    Irena -Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ciasto czekoladowe nie trzeba mnie długo namawiać. Z chęcią zjadłabym kawałeczek, no może dwa ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta czekoladowe zaczęły się pojawiać dopiero w moim domu,bo maz je kocha wielka miłością. Myślę właśnie nad deserem weekendowym i chyba wlasnie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Och... czekoladowe cudo kusi mnie ogromnie swoją urodą... aż pachną te czekoladowe zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie ciasto czekoladowe chęć jest zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto wygląda na wilgotne, rozpływające się w ustach. Muszę koniecznie wypróbować przepis! Obłędne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne