Najlepsze ciasto czekoladowe
Najlepsze ciasto czekoladowe, to chyba jedno z najczęstszych haseł wpisywanych w wyszukiwarkę internetową. Robiłam takich ciast wiele, ale zawsze szukałam czegoś idealnego. Każde było dobre jednak, jak dla mnie, dalej nie takie najlepsze. I w końcu znalazłam:-). Do tego cudownego deseru użyta jest kawa, która wzmacnia intensywny smak czekolady. Ma niewyobrażalny smak i piękny miękisz.
W oryginale jest to tort Beatty’s Chocolate Cake Iny Garten. Pochodzi z książki "Barefoot Contessa in home". Ja wykorzystałam przepis tylko na ciasto, bez przekładania kremem.
To co jest ktoś chętny do wypróbowania najlepszego czekoladowego ciasta na świecie?;-) Dodam od siebie, że jest bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej lub mąki tortowej
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao w proszku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 filiżanka świeżo parzonej gorącej kawy
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g śmietany 30%tł. lub 36%tł.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stop. C.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek i sól. Następnie dodać cukier i krótko wymieszać do połączenia. W osobnej misce lekko ubić maślankę, olej, jajka i wanilię. Podczas gdy mikser pracuje wolno, dodać mokre składniki do suchego i krótko wymieszać, aż się połączą. Następnie wlać filiżankę gorącej kawy i lekko wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 25 cm). Piec ciasto przez około 35 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby ciasto przykryć luźno folią aluminiową po około 20 minutach pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu.
Ostudzić ciasto na kratce. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. W tym celu wlać do garnka śmietanę i podgrzać ją mocno. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Kiedy czekolada się rozpuści to od razu zdjąć garnek z palnika. Przestudzić. Polewę rozsmarować na cieście. Można wygładzić nożem lub zrobić takie esy floresy.
Jeśli ktoś chciałby zrobić tort, wówczas ciasto należy piec w dwóch mniejszych tortownicach ( o średnicy 22 cm).
Uwielbiam ciasta czekoladowe mogłabym je jeść nawet pod wodą, ale z tego przepisu jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowe ciasta. Ciekawie byłoby je przełożyć kremem, choć i tak wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńJej, wygląda po prostu rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńojeny!!! ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńZa taki kawałek ciasta czekoladowego dałabym się pokroić .
OdpowiedzUsuńWygląda mega czekoladowo <3!
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe jest jednym z moich ulubionych. Twoje cudnie wygląda, jadłabym !
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem czekoladowym, a więc nie umiem go zrobić, ale córka przepada, a więc powinnam umieć, taki dylemat, może ten przepis mi pomoże polubić, a jak nie to choć córka będzie zachwycona.
OdpowiedzUsuńDzis cały dzień myślałam gdzieb ja widzialam zdjęcie pysznego czekoladowego ciasta :) głowiłam się, myślałam, szukałam, a tu proszę... ciasto Marzenki... To ciasto chodzi za mną jak je tylko zobaczyłam, takze jutro po pracy robie :) dziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale 🙂 Z dodatkiem owoców lub lodów waniliowych Musk smakować obłędnie 🙂
OdpowiedzUsuńKocham czekoladę, piec nie umiem.
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto. Lubię takie.
Wygląda niezwykle kusząco. Znakomity przepis !
Irena -Hooltaye w podróży
Na ciasto czekoladowe nie trzeba mnie długo namawiać. Z chęcią zjadłabym kawałeczek, no może dwa ...
OdpowiedzUsuńCiasta czekoladowe zaczęły się pojawiać dopiero w moim domu,bo maz je kocha wielka miłością. Myślę właśnie nad deserem weekendowym i chyba wlasnie znalazłam.
OdpowiedzUsuńOch... czekoladowe cudo kusi mnie ogromnie swoją urodą... aż pachną te czekoladowe zdjęcie
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto czekoladowe chęć jest zawsze!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda na wilgotne, rozpływające się w ustach. Muszę koniecznie wypróbować przepis! Obłędne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń