EMPANADAS Z SOCZEWICĄ I ZIELONYM SOSEM Z AWOKADO
Empanadas z soczewicą i zielonym sosem z awokado urzekły mnie swoją prostotą. No i smakiem oczywiście. Mam nadzieję, że skusicie się na nie, tak jak ja się skusiłam, gdy zobaczyłam je u Amber :-) Robią wrażenie i sos do nich jest cudowny. Polecam gorąco!
Też tak macie, że patrząc na nie czujecie ich smak i zapach? ;-)
Składniki podaję za Amber z bloga Kuchennymi drzwiami:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 150 ml letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy
farsz:
- 500 g ugotowanej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
sos:
- 1 dojrzałe awokado eko
- 150 g greckiego jogurtu
- 1 łyżka domowego majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka kiełków brokuła
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny – do smaku
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać jajko, oliwę, mleko, wodę i sól. Wyrabiać końcówką do ciasta, do połączenia się składników. I potem jeszcze przez kilka minut. Wyrobioną masę zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut do lodówki (najlepiej na 3h).
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i
czosnek. Po około 5 minutach dodać soczewicę. Dusić aż soczewica się rozpadnie. Dodać przyprawy. Ewentualnie podlać wodą, gdy farsz jest za suchy. Odstawić do ostudzenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wykrawać koła o średnicy około 9 cm. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Empanady posmarować oliwą i piec w 210 st. C. około 20-30 minut.
W tym czasie gdy się pieką zrobić sos. Wszystkie składniki zblendować na gładki sos. Doprawić. Podawać pierożki z sosem.
Empanadas z soczewicą zawsze będą mi przypominały Arabię Saudyjską i indyjskie samosy, które także przyrządza się na tysiące sposobów. Bardzo lubię takie dania
OdpowiedzUsuńCieszę się, że je zrobiłaś. Grzeszą pysznym smakiem i przypominają ciepłe klimaty.
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki i obłędny sos!
OdpowiedzUsuńależ one smakowicie się prezentują ! <3
OdpowiedzUsuńWiosna na talerzu. Lekki obiad w śródziemnomorskim klimacie. Pysznie to wyglada.
OdpowiedzUsuńProsty przepis, chociaż po nazwie to mi się wydawało że to będzie coś trudnego.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie <3!
OdpowiedzUsuńPrezentują się rewelacyjne i liczę, że tak samo będą smakować:)
OdpowiedzUsuń