EMPANADAS Z SOCZEWICĄ I ZIELONYM SOSEM Z AWOKADO

 

Empanadas z soczewicą i zielonym sosem z awokado urzekły mnie swoją prostotą. No i smakiem oczywiście.   Mam nadzieję, że skusicie się na nie, tak jak ja się skusiłam, gdy zobaczyłam je u Amber :-) Robią wrażenie i sos do nich jest cudowny. Polecam gorąco!
Też tak macie, że patrząc na nie czujecie ich smak i zapach? ;-)

Składniki podaję za Amber z bloga Kuchennymi drzwiami:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy

farsz:

  • 500 g ugotowanej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

sos:

  • 1 dojrzałe awokado eko
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny – do smaku
Do  misy miksera wsypać mąkę, dodać jajko, oliwę, mleko, wodę i sól. Wyrabiać końcówką do ciasta, do połączenia się składników. I potem jeszcze przez kilka minut. Wyrobioną masę zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut do lodówki (najlepiej na 3h).
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć  posiekaną cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodać soczewicę. Dusić  aż soczewica się rozpadnie. Dodać przyprawy. Ewentualnie podlać wodą, gdy farsz jest za suchy. Odstawić do ostudzenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wykrawać  koła o średnicy około 9 cm. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Empanady posmarować oliwą i piec  w 210 st. C.  około 20-30 minut.
W tym czasie gdy się pieką zrobić sos. Wszystkie składniki zblendować na gładki sos. Doprawić. Podawać pierożki z sosem.
 



Komentarze

  1. Empanadas z soczewicą zawsze będą mi przypominały Arabię Saudyjską i indyjskie samosy, które także przyrządza się na tysiące sposobów. Bardzo lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że je zrobiłaś. Grzeszą pysznym smakiem i przypominają ciepłe klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe pierożki i obłędny sos!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ one smakowicie się prezentują ! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosna na talerzu. Lekki obiad w śródziemnomorskim klimacie. Pysznie to wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis, chociaż po nazwie to mi się wydawało że to będzie coś trudnego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się rewelacyjne i liczę, że tak samo będą smakować:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne