Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem



Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem

Kiedy Amber zaprosiła nas do sierpniowej piekarni od razu wiedziałam, że dołączę. Po składnikach czułam, że chleb musi być wyjątkowy. I rzeczywiście taki jest.  Ostry w smaku i niezwykle smaczny:-) Pasuje do wielu dodatków. Zachęcam do wypróbowania!


Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
oryginalny przepis i zdjęcie – klik!

Składniki:

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 365 g + 1 łyżeczka ciepłej wody
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 20 g mąki pełnoziarnistej
  • 9 g drobnej soli morskiej
  • 50 g pokrojonego w plasterki marynowanego jalapeño
  • 135 g ostrego sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • 12 g  posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
W dużej misce dodaj starter i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie mąki, połącz wszystko i odstaw na 30 minut.
Następnie dodaj sól i ponownie wymieszaj i odstaw na kolejne 6-8 godzin. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić ciasto składaniem co 30 minut przez kolejne 2 godziny, a następnie zrobić 1-godzinną przerwę i odstawić na 2-3 godziny.
Kiedy będziesz gotowy do formowania chleba, wymieszaj ciasto z serem, papryczkami jalapenos i szczypiorkiem, a następnie uformuj bochenek i przenieś do formy.
Wstaw do lodówki na noc, a następnego ranka rozgrzej piekarnik do 235 st. C. Ciasto przełóż do zimnego granka wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniż temperaturę do 220 st. C i piecz 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Ostudź bochenek i pokrój.



Chleby na blogach:

Komentarze

  1. Cudny wypiek :)
    Dziękuję za wspólne działania w charakternej, sierpniowej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny bochen!
    Chleb dla całej rodziny. Cieszę się, że tak się udał.
    Sierpniowa Piekarnia z sukcesem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!
    Ma bardzo apetyczne wnętrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Nic tylko piec. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak powinien wyglądać bochen chleba !!! Wspaniałe kromki pełne chedara. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb z charakterem co ma moc :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostra ta sierpniowa piekarnia ;-) To się nam upiekło! Do następnego wspólnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z japelano to raczej nie dla mnie ale mój facet z pewnością by go jadł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko chleb wygląda wspaniale. Widać, że wszystkim on się udał :) Dzięki za wspólne wypiekanie , pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudny pomarańczowy cheddar, piękny bochen Marzenko :-) Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym, idealne połączenie smakowe i to w chlebie :D Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Super z masełkiem musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam ten chleb ,ale w momencie laminacji dodałąm jalapenio i cheddar i zawsze chleby piekę wkladając do gorącego piekarnika by mógł strzelić w górę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne