Ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

Zostałam obdarowana przez znajomych mnóstwem jabłek. W pierwszej kolejności wylądowały w cieście. Nie mogło być inaczej:-) Resztę spakuję do słoików. Zimą na pewno się przydadzą.

Mam na blogu sprawdzone przepisy na szarlotki (laboratoryjna i Misiankowa). Jednak tą chciałam zrobić taką ekspresową i delikatną. Ciasto biszkoptowe z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. I pewnie taki przepis bym znalazła w zeszycie mamy. Jednak akcja była szybka i spontaniczna. Nie mogła czekać. Przejrzałam różne propozycje, a dzisiejszą  zaczerpnęłam od Kasi z Tapendy. Zniknęła tak szybko jak szybko padł pomysł jej upieczenia:-)

Przepis Kasi po moich zmianach.

Składniki:

  • 5-6 jabłek,
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml mleka,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,

+ cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Jabłka obrać,  pokroić w  drobne  kawałki (jedno pokroić w plasterki do dekoracji góry ciasta). Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny. Jajka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Gdy masa jest puszysta dodać olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki jabłek i wymieszać łyżką. Przelać wszystko do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układać cieniutkie plasterki jabłek. Piec w 180 stop. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Gdy wystygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem.







Komentarze

  1. Uwielbiam takie zwykłe ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Planuje zrobię w weekend :D Trzymaj kciuki by się udało :)

      Usuń
  2. Najbardziej lubie takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie . Mam pytanie mogę dodać więcej jabłek ? Myślę aby je odsączyć ale zależy mi aby było ich trochę więcej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może z 1 więcej, ale nie gwarantuję, że jak będzie jeszcze więcej to czy wyrośnie. Może być zbyt wilgotne.

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasta, ciasteczka, desery i wszystko co słodkie :) ale ostatnio staram się ich niebejsc za dużo bo przed nami pól roku siedzenia na sofie i az boje się pomyśleć co to będzie ze mną wiosną :) na górkę zamiast wejsc będą musieli mnie wtoczyc:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis potrafi zachwycić, zaciekawić.
    Kiedyś uwielbiałam jabłka. Teraz nie jadam i nie wiem, dlaczego. Ale jabłeczniki lubię.
    To jest taki łatwy przepis, że chyba zrobię i wszystkich sąsiadów poczęstuję :-)
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis, ale chyba dla "zuchwałych", w życiu nie robiłam biszkoptu i słyszałam, że to naprawdę trudne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kojarzy mi się z ciastem mojej Babci. Przywołałaś miłe wspomnienia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny ten biszkopt. Upiekł Ci się imponująco.
    Idealny na rodzinne spotkanie albo podwieczorek z przyjaciółmi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm już bym jadła. Super przepis, chętnie sama go upiekę. Uwielbiam takie szybkie ciasta.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Papierowa Łowczyni

    OdpowiedzUsuń
  10. Najprostsze przepisy najlepsze. Pożarłabym i to nie jeden kawałek .... prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jabłka i jem je na kilogramy,z pewnością upieczę to ciasto bo lubię takie biszkoptowe formy i oczywiście jabluszka pieknie wpisują się w jesienny nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto a pysznie :)) Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest dla mnie przepis na inne ciasto z jabłkami. Zawsze robię sypane i potrzebuję odmiany. Zrobię w weekend teraz, na swoje urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem słaba w pieczeniu ciast, więc mam takie dosyć pewnie podstawowe pytania - czy te jajka rozdzielić na białka i żółtka, a następnie ubić same białka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne