Kawa latte z puree dyniowym - Pumpkin spice latte

 Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej


Pumpkin spice latte chodziło za mną każdej jesieni. Kiedy pokazywały się dynie internet zalewały zdjęcia aromatycznego napoju. W tym roku chęci wprowadziłam w czyn ;-) Puree z dyni zrobiłam w wolnowarze . Nie ma chyba prostszej metody na jego przygotowanie. Po prostu włożyłam dynię wieczorem do misy wolnowaru, a rano wszystko było gotowe. W ten sposób zupełnie bezproblemowo przygotowałam pyszny i rozgrzewający napój. Zapraszam na kawę :-)!


Składniki:

Puree dyniowe:
  • 1 dynia.
Latte:
  • 2 łyżki puree z dyni,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • 1 szczypta kardamonu,
  • 1 szczypta zielonych goździków,
  • 1 szczypta suszonego imbiru,
  • 50 ml espresso z ekspresu,
  • 100 ml spienionego mleka.

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół. Łyżką wydrążyć pestki. Jeśli się zmieści to ułożyć dynię w naczyniu wolnowaru. Jeśli nie to pokroić na mniejsze części. Nastawić wolnowar na 8h na poziomie LOW. Po tym czasie łyżką oddzielić miąższ od skórki. Można zapasteryzować w słoikach lub zamrozić.
2 łyżki puree dyniowego wymieszać z przyprawami i miodem. Umieścić w wysokiej szklance. Następnie wlać spienione gorące mleko. Na sam koniec wlać espresso.






Komentarze

  1. Kawa wygląda świetnie! Koniecznie musimy przetestować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej kawy to jeszcze nie piłam :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis, który polecę siostrze - lubi dynię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej kawusi jeszcze nie piłam ale w zeszłym roku już o takiej lub podobnej głośno bylo u blogerek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne, nastrojowe zdjęcia.
    W takim wydaniu kawy nie piłam, wygląda niezwykle apetycznie.
    Bardzo ciekawa jestem smaku. Purre dyniowe i kawa latte, po królewsku podane.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe latte to u mnie obowiązkowy punkt jesieni, uwielbiam :)) Twoja wersja pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis,uwielbiam smak takiej kawy a niestety nie ma co liczyć na taką wersję i do tego zdrowo przygotowaną w Starbucks etc. Tam po prostu leją słodkie likiery i tyle,uwielbiam dynie i na pewno przygotuje sobie taki napoj.

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę dziwny pomysł, nie że zły, ale tak szokująco dziwny, że aż się zastanawiam jak to mogłoby smakować? I co to jest? Kawa? Deser? Napój? Zupa kawowa? No nie wiem, niesamowity pomysł. Podziwiam inwencję, spróbowałabym, ale sama nie zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tę kawę z dynią. Jest aromatyczna i sycąca. Idealna na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten Wolnowar to bardzo ułatwia wszelkie poprawy i desery z dyni. Latte musi smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy w życiu czegoś takiego nie piłam, dynie Uwielbiam kawę również na pewno by mi zasmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie piłam jeszcze takiej kawy, wygląda świetnie :-)trzeba będzie to zmienić, dzięki za inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być wyjątkowa eksplozja smaków - przepysznych smaków! Kawa z dynią bardzo oryginalne połączenie :) A sam fakt na przygotowanie dyni wolnowarze może odmienić dotychczasowe przygotowywanie jej w piekarniku przez osoby posiadające ten sprzęt.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesień to zawsze dynia i od kilku lat pumpkin spice latte. Kocham po prostu, jestem uzależniona. Trudno sobie wyobrazić, że kiedyś nie było tej kawy. Nie uważasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Powstała nowa grupa dla blogerów kulinarnych (post gościnny również jest), osób prowadzących Instagram czy funpage, która ma na celu wzajemne promowanie swoich kanałów w social media, budowanie zasięgów i promowanie. Chętny? - zapraszam!
    https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne