Szneki z glancem

 


Zapach wypiekanego ciasta drożdżowego unoszący się po domu przyciągnie do kuchni każdego...To moje najmilsze wspomnienia z  dzieciństwa. Każdy tupał z niecierpliwością i czekał kiedy smakołyk wystygnie, bo przecież ciepłego ciasta nie można było jeść. W końcu nadeszła ta chwila. Kubek ciepłego mleka i świeża drożdżówka uruchamiały uczucia niewyobrażalnego szczęścia;-)

Moje bułeczki - to wielkopolskie szneki z glancem. Polecam! Wymagają, w przygotowaniu, minimum pracy, a smakują jak "niebo w gębie":-) Na śnaidanie dla głodomorów będą idealne.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 70 g cukru,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 100 g stopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jako do posmarowania,
kruszonka:
  • 60 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
lukier:
  • pół szkl. cukru pudru, 
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1 łyżka wrzącej wody.
Przygotowanie:

Z drożdży, cukru i mleka przygotować zaczyn. Po 15 minutach połączyć wszystkie składniki i przez kilka minut wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia na około 1h. Podzielić ciasto na 16 kawałków. Każdy rozciągnąć na długi rulonik i zwinąć w spiralę. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować drożdżówki rozmąconym jajkiem. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posypać kruszonką. Zapiekać w 180 stop. C do zrumienienia. Jak bułki będą stygnąć przygotować z podanych składników lukier. Polukrować.



Komentarze

  1. Uwielbiam ;) Ale bym zjadła teraz taką z herbatą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi język uciekł, tak smakowicie to wygląda. Chyba zrobię z dziećmi w weekend na osłodę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pachną, nawet przez ekran...

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo proste. Uwielbiam ciasta drożdżowe za ich prostotę. Z ciepłym mlekiem to faktycznie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, bardzo często u nas goszczą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne