STIR FRY Z INDYKIEM

 


Stir fry z indykiem jest daniem przygotowanym techniką szybkiego smażenia. Jest to domena kuchni chińskiej - mieszaj i smaż. W tłumaczeniu nazwy zawiera się właściwie cała idea metody stir-fry. Chrupkie warzywa, kruche mięso i makaron ryżowy odpowiednio zaromatyzowany smakami umami. Tak przygotowana potrawa urzeka aromatem i smakiem. Przygotowuje się ją błyskawicznie. 



Składniki:
  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu białego
Przygotowanie:

Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.  Zamarynować wlewając po 1 łyżce sosu sojowego, sosu teriyaki i octu ryżowego. Cebulę pokroić w piórka, paprykę, cukinię i marchewkę w słupki. Fasolkę tylko sparzyć, aby była al dente. Czosnek pokroić w plasterki, papryczkę chilli i imbir posiekać drobniutko. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją. Sezam uprażyć na suchej patelni.
Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Wlać 1  łyżkę oleju i wrzucić mięso z indyka. Smażyć tylko chwilę. Mięso przełożyć do miski. Wlać drugą łyżkę oleju i wrzucić cebulę, marchewkę, chilli, czosnek i imbir. Po chwili dorzucić cukinię i fasolkę. Na koniec wrzucić mięso. Energicznie mieszać wszystkie składniki. Dolać resztę sosu sojowego i sosu teriyaki. Gdy smaki się dobrze połączą wrzucić makaron ryżowy. Całość wymieszać dokładnie. Przełożyć na talerz i posypać prażonym sezamem. 



Z własnego doświadczenia wiem, że planując  gdziekolwiek podróż, poza nasz kraj, kierujemy się poznaniem tradycji i kultury danego miejsca. Szukamy zabytków i dzieł sztuki, ale przede wszystkim chcemy poznać lokalnych mieszkańców i zasmakować   kuchni regionalnej. W poszukiwaniu smaków świata  coraz częściej, celem naszych wypraw są  poszukiwania kulinarne. Kiedy poznamy dany kraj poprzez smaki jego kuchni, wówczas będziemy mogli wracać wspomnieniami odtwarzając  je w domowym zaciszu. 
Obecna sytuacja związana z ogólnoświatową epidemią, zmusiła nas do ograniczenia zagranicznych podróży.  Smaki Azji inspirują rzesze kulinarnych zapaleńców na całym świecie. Dania kuchni orientalnej często kosztujemy w lokalnych restauracjach. Kiedy jednak wybieramy się w podróż na Daleki Wschód i zanurzamy się w egzotyczną pełnię smaku i aromatyczną moc przypraw, wiemy, że rodzimym restauracjom często daleko do uchwycenia prawdziwej natury orientalnych kuchni. Dlatego bardzo często wracając z tamtych stron, staramy się odtworzyć w naszym domu dania, które tak bardzo podbiły nasze serca. Podstawą kuchni chińskiej są warzywa, które występują m.in. pod postacią nadzienia do pierożków, sajgonek czy jako dodatek do makaronu. Ważne miejsce w tradycji kulinarnej tego regionu zajmują również mięsa, zarówno białe, jak i czerwone, z których powstają m.in kurczak gongbao, kaczka po pekińsku czy pierożki wonton . Zamiast charakterystycznego dla kuchni tego regionu kurczaka można wykorzystać  indyka. Jest to  mięso, które posiada wiele walorów kulinarnych i w stosunkowo prosty sposób pozwala na jego smakowite przyrządzenie. Indyk bowiem sam w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. To sprawia, że jako składnik dania może przyjąć smak i zapach różnych, towarzyszących mu dodatków. Bardzo dobrze łączy się zarówno z pikantnymi, wyrazistymi warzywami i przyprawami, jak i słodkimi w smaku owocami. Jest to mięso, które stwarza bardzo dużo możliwości podania w różnorodnych daniach, dlatego szybko się nie nudzi. 

Warto wiedzieć, że mięso indycze jest źródłem witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku. Ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Ponadto, filet indyka bez skóry ma niską zawartość tłuszczu.


Komentarze

  1. Bardzo lubię takie proste i zdrowe dania. połączenie mięsa indyczego z warzywami zawsze się sprawdza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso indyka bardzo dobrze smaży się w woku. I takie chrupkie kąski smakują z warzywami. Kolorowo i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, ekspresowe i w azjatyckim stylu danie, czyli takie jak lubię. I cudne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne