Tarta orzechowa - Binsztych

 


Tarta orzechowa  bardzo nam zasmakowała. Przepis wywodzi się z kuchni śląskiej. Tam zwą ją  Binsztych. Dla miłośników orzechów to prawdziwa uczta, a karmel stanowi świetne uzupełnienie smaku. W okresie zimowym smakuje wyjątkowo. Polecam!


Zrobiona na potrzeby konkursu z mąką Basia, w którym brałam udział.

Składniki:
ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki wody
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30% tł.
  • przyprawa korzenna do smaku (można pominąć) 
karmel:
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30% tł.
  • + 150 g orzechów włoskich
Przygotowanie:

Do mąki dodać masło. Wszystko posiekać i dodać pozostałe składniki ciasta. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu do kształtu formy na tartę. Ponakłuwać widelcem ciasto i podpiec z obciążeniem np. fasoli do zrumienienia w 180 stop. C.
Orzechy drobno posiekać. Jajka rozkłócić widelcem z cukrem i śmietanką. Dodać orzechy.  Masę wylać na podpieczoną tartę. Zapiekać około 15 minut. Przygotować sos karmelowy. W tym celu cukier stopić do koloru karmelowego, lekko schłodzić obniżając temperaturę grzania. Dodać masło i wymieszać. Na końcu wlać śmietankę i wsypać orzechy. Całość wymieszać i wylać na upieczoną tartę. Wystudzić. 






Komentarze

  1. Ale pyszności, uwielbiam orzechowe ciasta. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie jest, apetyczne. Miałam okazję sprawdić taką tartę i przekonałam się:)

      Usuń
  2. Bardzo mi się spodobał ten przepis. Mam nadzieję, że zdążę je dzisiaj upiec, bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Binsztych - jaka ciekawa nazwa. Gwara śląska jest mi zupełnie nieznana. A tarta bardzo pociągająca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ma orzechy zawsze jest pyszne :) A tarta z czymkolwiek by nie była to można jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się pysznie. Moja rodzinka uwielbia Snikersa z orzechami, więc to ciasto na pewno przypadnie im do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta i orzechy to połączenie dla mnie idealne! Przepis zapisuje! Na pewno go kiedyś wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  7. W moim domu największym fanem orzechów jest mój mąż i z pewnością ta tarta by mu posmakowała :) Wygląda smacznie i bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  8. Podsunęłam Twój przepis sąsiadce, i miałam okazję spróbować tej tarty - jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta orzechowa wygląda pysznie.
    Osobiście nie jadam, ale na kawałeczek bym się skusiła.
    Przepis podrzucę znajomej, niech robi :-)
    Lubię orzechy.
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas nie za bardzo orzechowe jesteśmy. Pewnie smakuje genialnie, ale musiałabym sama zjeść, a kalorie też się liczą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe się prezentuje i teraz do kawy to bym taki kawałeczek zjadła :)
    Przepis zabieram bo wekeend za pasem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skuszę się je zrobić. Zjadamy w domu wszystko co z orzechami <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydiwanie cos dla mnie jako zagorzałego orzechozercy. Uwielbiam wszystko co orzechowe ❤️🌰

    OdpowiedzUsuń
  14. Smak orzechów w cieście to smak mojego dzieciństwa, moja mama bardzo często robiła mi tort orzechowy na urodziny. Tym bardziej kupiłaś mnie tym przepisem a ponadto na zewnątrz wciąż bardziej zimowo niż wiosennie, więc potrzeba nam energii tych orzechów.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne