NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ

 

Najlepsze ciasto na pizzę przywiozłam z warsztatów w Toskanii. Pamiętam, że najbardziej smakowała podpieczona tylko z oliwą i rozmarynem...

W sumie to już innej nie piekę. Tylko za każdym razem inne dodatki na niej lądują. A dzieci najbardziej lubią z samym sosem pomidorowym i serem. Wstawiam przepis, bo dużo pytań dostaję o najlepsze ciasto na pizzę:-)


Składniki:
na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 275 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
sos pomidorowy:
+ ser mozarella lub inny ulubiony
+ ulubione dodatki (wg uznania)
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu. Wody dodawać porcjami tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.
Wyrośnięte ciasto   podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować  polać  oliwą,  rozłożyć sos pomidorowy i starty ser plus ulubione dodatki Nastawić piekarnik na temp. 230 stop. C z termoobiegiem lub 250 stop. C bez termoobiegu. Włożyć kamień do pizzy i grzać go około 1h. Po tym czasie wstawić pizzę. Piec na kamieniu do zrumienienia około 10-15 minut.



Komentarze

  1. Bardzo lubimy pizzę, tym chętniej wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne ciasto tylko przez pół mniej składników. Wychodzi mniejsza pizza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuję ! Musze w końcu upiec sama pizze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza wygląda obłędnie. Często robimy, ale przyznaję się, że ciasto robię "na oko".

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizzę głównie mój mąż się zajmuję, wszyscy uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne