PIEROŻKI Z INDYKIEM

Pierożki z indykiem są delikatne i bardzo lubiane przez dzieci. Mięso z indyka samo w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. To sprawia, że jako składnik dania może przyjąć smak i zapach różnych, towarzyszących mu dodatków. Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku, ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych i sodu. Ponadto, filet indyka bez skóry nie jest tłusty.

Wiadomo, że nasi milusińscy nie przepadają za mięsem. Za to za pierogami bardzo. W ten oto sposób można przemycić im niezbędne składniki odżywcze :-) Jak jeszcze zaprosimy ich do pomocy przy przygotowywaniu posiłku, to już w ogóle będą zachwyceni.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g kefiru
  • szczypta soli
farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina wody lub bulionu
Przygotowanie:

Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Odstawić na chwilę by odpoczęło. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać ją  do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną wody lub bulionu. Wyrobić dobrze masę rękami. Doprawić solą i pierzem. 
Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Następnie oba końce sklejać jak uszka.  Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z masłem, podsmażoną cebulką  lub musztardą.


Wspólne gotowanie to jeden ze sposobów na spędzenie rodzinnie czasu w domu. Poznawanie nowych smaków, zdobywanie wiedzy o wartościach odżywczych produktów czy rozwijanie zdolności kulinarnych – to tylko kilka korzyści płynących z tego rodzaju aktywności. Wspólne gotowanie to jedno z najbardziej praktycznych i wartościowych zajęć, jakich możemy nauczyć nasze dzieci. Pozwolenie dziecku na własne eksperymenty w kuchni nie zawsze jest łatwe dla jego rodziców. Wielu z nas zniechęca do tego bałagan. Zwykle też włączenie dziecka w przygotowanie potraw znacznie wydłuża czas ich przygotowania. Jednak jeśli zestawimy z sobą plusy i minusy, szybko przekonamy się, że możemy na tym więcej zyskać niż stracić. Gotowanie przynosi bowiem wiele korzyści dla dziecka w każdym wieku. Przekazanie dziecku tak praktycznej wiedzy ułatwi mu w przyszłości start w dorosłość.  Innym ważnym aspektem nauki przygotowywania posiłków jest widoczny dość szybko efekt pracy, który dla dzieci ma działanie motywujące do dalszych kulinarnych eksperymentów. Docenienie przez dorosłych nie tylko za efekt końcowy, ale i całą pracę oraz zaangażowanie włożone w kuchni, ma duże znaczenie dla kształtowania poczucia własnej wartości i naukę samodzielności dziecka.

Do przygotowania pierogów zaprosiłam moją wnuczkę, która ochoczo podjęła wyzwanie. Naprawdę warto tak spędzać czas z dziećmi i zachęcać ich do pomocy w kuchni. Teraz traktujemy to jako zabawę, ale w przyszłości liczę, że będzie mogła sama przygotowywać nam proste posiłki:-) 


Komentarze

  1. Piękne zdjęcia, super blog, smacznie wyglądający przepis :) Pozdrawiam serdecznie Panią i wnusię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pierożki muszą być pyszne. Narobiłaś mi ochoty na pierogowanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi w każdej postaci i z każdym farszem mogłabym jeść każdego dnia. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso indycze jest zdrowe i pyszne i idealnie komponuje sie w daniu z wieloma składnikami. Szkoda se Polacy wciąż wybieraj wieprzowinę mimo ze jest zdecydowanie mniej zdrowa. Pysznie wyglądają twoje pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wyglądają apetycznie :) Uwielbiam wszelkie pierożki więc z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno zrobię, a Wnuczka piękna :) , rośnie Ci Marzena POMOCNICA,która może kiedyś wspólnie z babcią będą tworzyć magiczny kulinarny blog, pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne