GULASZ WIEPRZOWY Z KAPUSTĄ KISZONĄ Z WOLNOWARU
Gulasz wieprzowy z kapustą kiszoną z wolnowaru smakuje wyjątkowo. Z naturalnym sosem pasuje do wszelakich kasz, ziemniaków lub można go zjeść z pieczywem. Będzie doskonałą propozycją na obiad, zwłaszcza zimową porą. Odgrzewany kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Ja swój przygotowałam w wolnowarze, co znacznie skraca wkład pracy włożonej w jego sporządzenie. Oczywiście można go zrobić również metodą tradycyjną.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pół papryczki chili
- sól, pieprz i papryka słodka
- pół łyżeczki kminku
- 2-3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć go na oleju z solą i pieprzem. Wrzucić do misy wolnowaru. Cebulę pokroić w drobną kostkę i również obsmażyć do zeszklenia z dodatkiem papryki słodkiej. Kapustę kiszoną opłukać jeśli jest mocno kwaśna i pokroić na drobno. Wrzucić z cebulą do misy wolnowaru. Dodać chili, przecier pomidorowy, kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Na końcu wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystko. Nastawić wolnowar na funkcję LOW na 7 h lub funkcję HIGH na 4 - 5 h. Możemy oczywiście zrobić gulasz w normalnym garnku, jednak wtedy kapustę dodajemy po około 40 minutach duszenia mięsa. I potem całość dusić przez około 1,5 h co jakiś czas mieszając.
Podawać z kaszą, ziemniakami lub z pieczywem.
Ja podałam z pieczoną kaszą jęczmienną.
Trafiłaś idealnie z tym gulaszem, właśnie zastanawiałam się co jutro zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny gulasz na zimę. Zjadłabym nawet na śniadanie...
OdpowiedzUsuńPo pierwsze cudne bułgarskie garnuszki do takiego dania, po drugie nabrałam ochoty na gulasz patrzac na twoje apetyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńszkoda że nie można zapisać przepisu do .pdf lub nie ma ikony drukuj na stronie.
OdpowiedzUsuńMusiał gdzieś zniknąć. Już jest:-)
Usuń