SOS POMIDOROWY Z SOCZEWICĄ. KUCHNIA WEGE DLA ZABIEGANYCH.

  

Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych - recenzja książki autorstwa Chloé Sucrée

Chloé Sucrée – autorka książki kulinarnej Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych – pół Belgijka, pół Szwajcarka, fotografka i założycielka wegetariańskiego bloga Being Biotiful.  W swojej książce udziela inspirujących porad, jak za pomocą metody Batch Cooking przygotować  zdrowe, bezmięsna posiłki na cały tydzień w jedno popołudnie. 

Pewnie niejednokrotnie zdarzyło się Wam wpaść do domu i nie mając gotowego obiadu zjeść w pośpiechu to, co nam wpadło do rąk. Często  są to przetworzone i  niezdrowe dania. Raczej staram się przygotowywać posiłki wcześniej, żeby uniknąć takich sytuacji, ale różnie z tym bywa. 
Autorka w swojej książce prezentuje metodę Batch Cooking, czyli "gotowanie na później", a w dosłownym tłumaczeniu - "gotowanie partiami". Polega to na tym, że jednego dnia poświęcimy kilka godzin na przygotowanie większej ilości różnorodnych posiłków, czyli dań bazowych. Możemy je przechowywać w lodówce lub mrozić. A w ciągu tygodnia  tworzymy zdrowe jedzenie z wykorzystaniem tej bazy.
Korzyści płynące z metody Batch Cooking są bardzo przekonywujące:
  • oszczędzamy czas i wydatki
  • jemy zdrowo, domowo i różnorodnie
  • robimy zakupy tylko raz w tygodniu
  • nie marnujemy jedzenia
  • zużywamy mniej naczyń.
W książce Chloé Sucrée  opisuje swoją drogę, którą przeszła do zdrowego odżywiania, jak wprowadziła w życie metodę  Batch CookingPodaje proste przepisy na dania bazowe wytrawne i słodkie oraz propozycje posiłków na każdą porę dnia. Do ich przygotowania wykorzystuje roślinne produkty sezonowe. 

Na pewno będę korzystać z wskazówek i przepisów zawartych w książce Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych.  Poniżej podaję przepis bazowy na sos pomidorowy, który przygotowałam:

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • suszony tymianek i oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w talarki
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 puszki pokrojonych pomidorów (po 400g)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaj kapary, przecier pomidorowy oraz odrobinę tymianku i oregano. Wymieszać i wsypać czerwoną soczewicę, marchew, seler naciowy i cukinię. Wlać bulion i pomidory. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu około 25 minut, aby soczewica była miękka. Połowę sosu zmiksować i zmieszać z resztą sosu w garnku. Odstawić do przestudzenia. Przechowywać w lodówce w zamkniętych słoikach do 3 dni.


Tytuł: Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych

Autorka: Chloe Sucree
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2021
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Liczba stron: 256

Komentarze

  1. Tez mam tę książkę i chętnie po nią sięgam. Sos planuję przygotować w najbliższy weekend, ale robiłam już z "Kuchni wege dla zabieganych" mus / dżem z czerwonym burakiem, koniecznie musi go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica rządzi. Książka ma wiele fajnych przepisów i porad. Warto mieć ją w swojej bibliotece.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że ten sos by mi zasmakował. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne