SERNIK NA SPODZIE BROWNIE
Sernik na spodzie brownie jest najszybszym i najmniej wymagającym naszej pracy deserem. Dlaczego? Otóż przygotowanie go zajmuje naprawdę 5 minut. Spód tylko wcześniej zapiekamy 10 minut. Wszystko wrzucamy do blendera i już:-) Nie musimy mieć składników w temperaturze pokojowej, nie ubijamy osobno białek...Wypatrzyłam sposób na sernik z blendera u Oli z bloga Cztery fajery. Metoda na tyle przypadła mi do gustu, że jak na razie ciągle ją wykorzystuję, gdy tylko mam w planie upieczenie sernika.
Składniki:
spód:
- 80 g czekolady gorzkiej
 - 60 g masła
 - 1 łyżka ksylitolu lub cukru
 - 1 jajko
 
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
 - 6 jajek
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 szkl. ksylitolu lub cukru
 - 200 g miękkiego masła
 - cukier waniliowy
 - pół łyżeczki mielonego kardamonu
 
Przygotowanie:
Czekoladę stopić z masłem na kąpieli wodnej. Dodać ksylitol. Gdy masa nie jest gorąca dodać jajko i wymieszać rózgą. Wylać na tortownicę  (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C. Zapiekać 10-15 minut. W tym czasie składniki na masę serową umieścić w blenderze. Miksować dosłownie chwilę do jednolitej masy. Wylać na podpieczony spód. Wylewając masę najlepiej podstawić łyżkę, żeby po niej masa powoli spływała. Unikniemy w ten sposób uszkodzenia spodu.  Piec sernik w 170 stop. C 60-70 minut. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą.  Pozostawić sernik do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.





Pięknie wyglada i zapewne tak smakuje. I do tego zdrowszy niz tradycyjny.
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię serniki i u mnie wkrótce będzie się piekł.
OdpowiedzUsuńMój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się udaje i nigdy nie opada 😃
OdpowiedzUsuń