SERNIK NA SPODZIE BROWNIE


Sernik na spodzie brownie jest najszybszym i najmniej wymagającym naszej pracy deserem. Dlaczego? Otóż przygotowanie go zajmuje naprawdę 5 minut. Spód tylko wcześniej zapiekamy 10 minut. Wszystko wrzucamy do blendera i już:-) Nie musimy mieć składników w temperaturze pokojowej, nie ubijamy osobno białek...Wypatrzyłam sposób na sernik z blendera u Oli z bloga Cztery fajery. Metoda na tyle przypadła mi do gustu, że jak na razie ciągle ją wykorzystuję, gdy  tylko mam w planie upieczenie sernika.



Składniki:
spód:
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1 jajko
masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. ksylitolu lub cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:

Czekoladę stopić z masłem na kąpieli wodnej. Dodać ksylitol. Gdy masa nie jest gorąca dodać jajko i wymieszać rózgą. Wylać na tortownicę  (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C. Zapiekać 10-15 minut. W tym czasie składniki na masę serową umieścić w blenderze. Miksować dosłownie chwilę do jednolitej masy. Wylać na podpieczony spód. Wylewając masę najlepiej podstawić łyżkę, żeby po niej masa powoli spływała. Unikniemy w ten sposób uszkodzenia spodu.  Piec sernik w 170 stop. C 60-70 minut. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą.  Pozostawić sernik do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.



Komentarze

  1. Pięknie wyglada i zapewne tak smakuje. I do tego zdrowszy niz tradycyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię serniki i u mnie wkrótce będzie się piekł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się udaje i nigdy nie opada 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne