ŻEBERKA BBQ Z WOLNOWARU

 

Żeberka BBQ z wolnowaru to u nas już stały punkt programu. Mamy kilka ulubionych dań, które przygotowuję metodą slow cooking. Nawet już nie będę próbować ich inaczej przyrządzać.  A żeberka tak zrobione to prawdziwe "niebo w gębie". Polecam gorąco!
I już chyba o tym wiecie, że wolnowar uzależnia;-) Ale jak tego nie wykorzystywać skoro jedzenie samo się robi...



Składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • olej
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • 1 cebula posiekana
Sos barbecue:
  • 100 - 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire 
  • 2 goździki
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 świeża papryczka chili posiekana (można użyć w proszku wg uznania) 
  • 1 łyżka papryki wędzonej
Przygotowanie:

Żeberka poporcjować, przyprawić z obu stron solą i pieprzem i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Cebulę rozsypać na dno misy wolnowaru. Na nią wyłożyć podsmażone mięso. Połączyć wszystkie składniki sosu barbecue i porządnie wymieszać. Zalać  sosem mięso. Nastawić wolnowar na poziom LOW na 8h. Można żeberka przygotować również w piekarniku.




Komentarze

  1. Uwielbiam żeberka w każdej postaci, te z wolnowaru zawsze są super miękkie i soczyste

    OdpowiedzUsuń
  2. Nobel dla tego kto wymyślił wolnowar! Tak smacznych potraw jak z tego urządzenia nie jadłam wcześniej. Pomysł na żeberka oczywiście podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat fanką żeberek nie jestem, ale mój facet uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zeberka z wolnowaru wychodzą rewelacyjnie. Tez robiłam. Twoja są bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne