Jak długo parzyć czarną herbatę?

 


Parzenie herbaty może wydawać się prostą czynnością – wystarczy kubek lub filiżanka, gorąca woda i właśnie herbata. Warto jednak pamiętać, że na smak tego jednego z najpopularniejszych na świecie napoi ma wpływ wiele czynników, nie tylko temperatura wody czy czas parzenia, ale też np. rodzaj wody (czy jest miękka czy twarda) oraz to, czy używamy odpowiednio dużego zaparzacza. I nie zapominajmy o najważniejszym – kluczowa dla smaku jest klasa herbaty. Zapomnijmy o gorszej jakości herbatach torebkowych, zaopatrzmy się w dobrą herbatę liściastą i przyjrzyjmy procesowi parzenia, którego rezultatem będzie aromatyczny i jednocześnie przyrządzony zgodnie ze sztuką napar.

Jak parzyć czarną herbatę?

Najpierw przyjrzyjmy się naczyniom służącym do parzenia herbaty. Najlepszy do tego celu będzie dzbanek szklany, ceramiczny lub żeliwny, tradycyjnie okrągły i pękaty, choć na rynku dostępne są również uniwersalne dzbanki do kawy i herbaty kształtem przypominające walec. Najważniejsze, żeby dzbanek wyposażony był w zaparzacz, czyli sitko na susz herbaciany. Teraz wystarczy już tylko przelać napój do gustownej filiżanki i możemy delektować się pełnią smaku i aromatu.

Jeśli chcemy przygotować mniejszą ilość lub jeśli po prostu wolimy pić z kubka, zaopatrzmy się w odpowiedni, czyli z zaparzaczem – jeśli zaparzacza nie ma w zestawie, zawsze możemy dokupić go osobno.

Mamy już odpowiednie naczynie i dobrej jakości herbatę. Co dalej? Pamiętajmy, że na każde 200 ml naparu powinniśmy zużyć około 2 g suszu, a woda do parzenia czarnej herbaty powinna być tzw. „białym” wrzątkiem w temperaturze 95 stopni – białym, bo przez dużą liczbę maleńkich pęcherzyków powietrza woda wydaje się mieć biały kolor. Jeśli chcemy podkręcić moc naszej herbaty, dodajmy więcej suszu (nawet 4 g na 200 ml), ale nie wydłużajmy czasu parzenia! Oto, dlaczego czas parzenia jest niezwykle istotny.

Dlaczego długość parzenia jest istotna?

Długość parzenia herbaty to obok odpowiedniej temperatury wody najważniejszy parametr. Podczas parzenia herbaty do naparu przechodzą wszystkie nuty zapachowe i smakowe.Przy zbyt długim parzeniu wydzielają się garbniki, które mogą nadawać wrażenia intensywnej gorzkości naparu. Dłuższe parzenie herbaty nie sprawi zatem, że będzie ona mocniejsza, tylko bardziej gorzka, a przez to mniej smaczna.

Ile czasu parzyć czarną herbatę?

Ważne, by nie trwało to zbyt długo – co do zasady powinny to być maksymalnie 5 minut, oczywiście w zależności od gatunku herbaty oraz tego, czy jest to pierwsze, czy kolejne parzenie (tak, określone odmiany herbaty możemy parzyć wielokrotnie, w określony sposób, nie tracąc przy tym ich walorów!).  Czasem parzenia warto się bawić. Można zrobić sobie dzień degustacyjny i tą samą herbatę zaparzyć na wiele możliwości (krócej, dłużej) – będziemy zaskoczeni jak bardzo zmienia się smak. Oczywiście najlepsza herbata, to taka, która nam smakuje.

Gdzie kupić dobrą czarną herbatę?

Teraz, kiedy już wiemy jak długo parzyć czarną herbatę i, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się do sklepu po odpowiedniej jakości susz. Omijajmy markety, drogerie czy stoiska – oferowane tam herbaty zwykle są torebkowane, co obniża ich jakość. Czarną herbatę najlepiej nabyć w miejscu, które zagwarantuje jej dobrą jakość. Takim miejscem jest tradycyjna herbaciarnia Five o’clock, oferująca najwyższejjakości herbaty czarne, zakupić je możecie zarówno w sklepie internetowym, jak i salonach stacjonarnych, które pomimo pandemii pozostają otwarte.

*Artykuł sponsorowany

Komentarze

  1. Znam tę herbaciarnię. A czarna dobra herbata jest zawsze u mnie pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też znam herbaciarnię Five o’clock :) Bardzo ich cenię za jakość herbaty i kompetencje personelu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne