PIECZONA CUKINIA Z SAŁATKĄ Z DZIKIEGO RYŻU

Pieczona cukinia z sałatką z dzikiego ryżu to moja propozycja na wiosenny lekki obiad. Pora roku jaką mamy zachęca do przygotowywania lżejszych posiłków. Świadomie wybieram w swoim menu więcej warzyw. I to one teraz grają pierwsze skrzypce w moim kuchennym zaciszu:-)
Dzisiejsza sałatka była inspirowana arabskim tabbouleh. Zastąpiłam kaszę bulgur dzikim ryżem i myślę, że fajnie się komponował z upieczoną na ostro cukinią. Tak przygotowany dodatek może również być uzupełnieniem grillowanych dań mięsnych czy rybnych. Wszystko zależy od naszych pomysłów kulinarnych:-)


Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • chlust oliwy z oliwek Extra Virgin
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • przyprawa za'atar (niekoniecznie)

sałatka:

  • 0,5 szkl. dzikiego ryżu
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • świeża mięta i natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
  • ocet winny lub sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz
  • 50 g fety

Przygotowanie:

Ryż przepłukać i gotować w 2 szklankach wody przez około 45 minut.  Przestudzić. Dodać rukolę,  pokrojone pomidorki i zioła. Doprawić oliwą, octem i przyprawami. 
Cukinię przekroić na pół, ponacinać w kratkę, posypać przyprawami i skropić oliwą. Zapiekać w 200 stop. C do zrumienienia. Na podpieczone warzywa ułożyć sałatkę. Posypać rozdrobioną fetą.



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne