CHLEB TICINO


Chleb Ticino, to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino. Ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Jest przeznaczony do odrywania i dzielenia się nim przy wspólnym stole. Dlatego mój wypiek zabrałam na rozpoczęcie sezonu grillowego. Formą wpasował się idealnie w plenerze. Każdy odrywał swój kawałek i był tym zachwycony:-) 
Bardzo się cieszę, że Amber do majowej piekarni wybrała właśnie ten chlebek. Na pewno będę go powtarzać na każdy wypad poza dom.


Na podstawie przepisu z bloga La luna sul cucchiaio

Biga:
  • 2-3 g suchych drożdży
  • 100 g mąki pszennej typ 0
  • 50 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb:
  • 500 g mąki pszennej typ 0
  • 5 g słodu jęczmiennego lub miodu
  • 250 g wody
  • 100 g bigi
  • 30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 7 g soli
  • mleko do posmarowania
Przygotowanie:

Do misy miksera włożyć bigę, dodać wodę i słód lub miód. Przykryć, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszać hakiem do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę i połączyć wszystko w jednolite ciasto. Dodać sól oraz oliwę i mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę i włożyć do wysmarowanej oliwą dużej miski. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość.
Następnie ciasto odgazować i podzielić na 10-12 równych części. Uformować bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Ułożyć je blisko siebie, tak aby po upieczeniu stykały się ze sobą.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200 stopniach C przez 20-25 minut na złoty kolor.
Wyjąc z piekarnika i studzić na kratce.


Chleb Ticino na blogach:

Komentarze

  1. Ten chleb jest idealny do dzielenia się. Pasuje do każdej okazji.
    W maj wpisał się bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudna majówka ;-) Chlebek w takich okolicznościach musiał smakować wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam ze to zrośnięte bułeczki. Fajny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb i z pewnością bardzo smaczny, idealny na majówkę, super do grilla i na weekendowe śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb Marzeno, do następnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek wyjątkowy, początkowo myślałam ze to złączone bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko chętnie dołączyłbym do Waszej biesiady, buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda Twój chlebek!
    Idealny na biesiadowanie w plenerze i jeszcze ta wiosenna sałatka + wino. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka, wino i pyszny chleb...czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z winem musi smakować bosko :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Perfekcyjnie przecięte bułeczki i jeszcze ta lampka wina i kiełbaski w tle ... idę do lodówki:)
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne