ZIELONA SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM

 

Zielona szakszuka ze szpinakiem to moja propozycja śniadaniowa. Mam nadzieję, że podpasuje Wam moja wersja.

Uwielbiam w maju wyprawy na targ. Jest tyle nowalijek. Za każdym razem taszczę kosz pełen młodych sezonowych warzyw.  Ma się ochotę dosłownie na wszystko. Tylko trzeba myśleć, aby nie wziąć za dużo, bo oczy jadłyby... Gdy zobaczyłam szpinak, to decyzja była oczywista. Mam do niego ogromną słabość. Wiosenny smakuje wyjątkowo. I to on dzisiaj gra u mnie główną rolę:-)



Składniki:
  • 250g (lub więcej) świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka śmietany 18% tł.
  • 2-3 jajka
  • kilka cebulek szczypiorku
  • 50 g fety
Przygotowanie:

Szpinak umyć dwukrotnie. Zblanszować w słonej wodzie. Odcedzić i posiekać nożem. Na oliwie podsmażyć pastę harissa i czosnek, dodać szpinak. Smażyć chwilkę doprawiając solą i pieprzem. Podlać śmietaną i odrobiną wody. Wkruszyć fetę, ale już nie mieszać szpinaku. Zrobić dołki na jaja, wbić do nich jajka, za pomocą widelca zmieszać białka z sosem uważając by nie rozlać żółtek. Trzymać patelnię na małym ogniu ok 10 minut aż białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne. Całość posypać szczypiorkiem i przyprawami.



Komentarze

  1. Bardzo lubię tę potrawę w kolorze zielonym. I często u mnie gości. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda. Super jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szakszukę i to bardzo w weekend może uda mi się zrobić, więc zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. szakszuka zawsze, nawet ten szpinak mi nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne