FASOLKA SZPARAGOWA W SZYNCE

 

Fasolka szparagowa w szynce na zimno z sosem winegret jest moją propozycją na przystawkę. Sałatkę zaserwowałam na zimno. Pięknie się prezentuje i jest zaskakująco smaczna. Ocena moja została też potwierdzona przez testerów;-) I wiem z pewnych źródeł, że fasolka tak przygotowana przekazana została dalej z powodzeniem. 
 

Składniki:

  • 30 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • plastry szynki wędzonej długodojrzewającej
  • 50 g płatków migdałowych
  • ser parmezan w kawałku

winegret:

Przygotowanie:

Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Fasolkę obrać i obgotować w słonej wodzie tak, żeby była al dente. Wrzucić ją do zimnej wody z lodem na kilka sekund, żeby miała piękny kolor. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zawinąć po kilka sztuk w szynkę. Ułożyć na półmisku. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi zawiniątka z szynki i fasolki. Posypać wiórkami sera startymi   nożykiem do warzyw. Całość polać sosem winegret.
 


Komentarze

  1. Chętnie bym się wprosiła na tak przygotowaną fasolkę, prezentuje się wyjątkowo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna opcja :) Nawet bym nie pomyślała o takiej alternatywie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka aluzja do szparagów w szynce, ale przyznam, że to jest fajny pomysł, nie za "ą, ę", można podać zawsze, ale dobry na sto procent, tylko ładną fasolkę zdobyć. A gdyby tak fasolka była marynowana, albo kiszona? Ostatnio dostałam od znajomej, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tak przygotowaną fasolkę. Tylko ja ją zapiekam. Muszę spróbować Twojego sposobu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pięknie, podana pięknie i pewnie smakuję wyśmienicie :) q pierwszej chwili myślałam że to szparagi, a tu też zielono i tez smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, że ja też nigdy nie mam takich pomysłów.
    Wspaniałe połączenie fasolki i szynki. Uwielbiam fasolkę i przepis wypróbuję.
    Dzięki za taki oryginalny i prosty przepis.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :D Robię fasolkę podobnie, czasami w szynce, czasami w wędzonym na zimno boczku i zapiekam :) Ale na zimno też musi być pyszna :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała szybka i smaczna przystawka, bardzo lubię fasolkę szparagową, a w takiej wersji myślę, że też przypadłaby nam do gustu i smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie i podane przepięknie. Przyznam, że nie wpadłam na takie podanie fasolki. Mam jej sporo w ogródku, więc pomysł po prostu kradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudny pomysł na takie podanie. Elegancko i z pomysłem. I jeszcze na tarasie! Uwielbiam jeść na tarasie. Wszystko smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne połączenie. Fasolka kocha szynkę i boczuś.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i elegancki sposób na podanie fasolki. Zapisuję i już w najbliższy piątek wykorzystam. Fasolka nam obrodziła niesamowicie, deszczowa pogoda jej sprzyja. Obdarowujemy rodzinę i znajomych i poszukujemy nowych sposobów na jej przygotowanie. W tym roku nawet zapakowałam jej część do słoików. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne