MATNAKASH ORMIAŃSKI TRADYCYJNY CHLEB

 

Matnakash ormiański tradycyjny chleb piekliśmy w ramach wrześniowej Piekarni Amber. Od samego początku chciałam wziąć udział w akcji. Nie byłam tylko pewna czy mi się uda, bo jestem w trakcie remontu kuchni. Mimo przedłużających się robót udało mi się go upiec. I bardzo go  Wam polecam. Wejdzie na stałe do repertuaru domowego. Mimo dość długiego czasu przygotowywania wart jest podjęcia wyzwania. Chleb pyszny, z tradycjami. Lubię poznawać takie narodowe przepisy, dzięki którym mogę poznać smaki kulinarne odległych krajów:-)

Przepis stąd – Hub Pages

 Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 350 ml wody
  • 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:

Do miski wlać 250 ml ciepłej wody i dodać drożdże. Pozwolić drożdżom aktywować się i dojrzewać w wodzie przez 5-10 min. Dobrze wymieszać i upewnić się, że drożdże całkowicie się rozpuściły.
Dodać około 200-230 g mąki i mieszać dalej. Po zakończeniu zaczyn musi mieć taką samą konsystencję jak owsianka i nie może spływać z łyżki. Pozwolić zaczynowi „oddychać” przez około 10 minut. Przykryć i umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.

Pozostałe składniki: mąkę, sól i cukier należy włożyć do innej większej miski i dodać zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto rozgnieść delikatnie rękami (bez łyżki). Od czasu do czasu dodawać ciepłą wodę i ucierać przez około 20-25 min. Potrzebujesz około 100 ml wody. Ciasto na końcu nie może przyklejać się do rąk ani mieć za dużo mąki. Musi być miękkie i elastyczne. Gdy skończysz, ponownie przykryj ciasto i jeszcze raz pozwól mu się podwoić.
W międzyczasie przygotować glazurę. 30 g mąki i 150 ml zimnej wody wymieszać  i umieścić na małym ogniu, gotować powoli ciągle mieszać. Gdy 'krem z mąki; przybierze gęstą formę, zdjąć z ognia i wystudzić.
Podzielić ciasto na dwa równe kawałki. w razie potrzeby można użyć oliwy, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Uformować palcami ostateczną formę ciasta i nałożyć glazurę na powierzchnię. ( tutaj formowanie ) . Odczekać 20 minut, aż ciasto zacznie oddychać.
W międzyczasie umieścić blachę piekarnika na pierwszym poziomie piekarnika. Piekarnik nagrzewać przez 20 min do 250 st. C. Dodajćszklankę wody do naczynia i umieścić je na dnie piekarnika. Ciasto ułożyć na nagrzanej blasze i umieścić blachę z ciastem na drugim poziomie w piekarniku. Upewnić się, że w piekarniku jest dużo pary, w przeciwnym razie chleb wyschnie.
Piec przez siedem minut i zmienić pozycję blachy z drugiego poziomu na trzeci. Piec jeszcze kilka minut, aż matnakash nabierze brązowego koloru.


Chleb na blogach:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Prześliczny!
    Dobrze, że remont kuchni nie przeszkodził w pieczeniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fachowo wypieczony!
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, piękny, wyrośnięty i rumiany. Również piekłam na drożdżach, ale myślę, że warto pokusić się na wersję na zakwasie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale upieczony o wzorcowym miękiszu. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Remont nie przeszkodził w pieczeniu, to najważniejsze. Piękny matnakash.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny chleb, lubię wypieki gruzińskie wiec i ten by mi pewnie smakował.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, że robisz tak dużo ciekawych przepisów. Masz jakieś ulubione przepisy na imprezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Mam sporo ulubionych przepisów na imprezy. W zakładce Sylwester i Przystawki można znaleźć moje inspiracje. Największym powodzeniem cieszy się serowa przekąska. Polecam gorąco. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne