POLENTA Z SOSEM GRZYBOWYM

 


Polenta z sosem grzybowym, to moja propozycja podania grzybów. W ramach spożytkowania zbiorów zebranych podczas niedzielnego godzinnego spaceru starczyło na sosik i zapełniłam 5 dużych słoików suszonymi podgrzybkami. Jestem już przygotowana na zimę, w razie jakby nie było okazji do kolejnych wypraw. Całkiem sporo nazbieraliśmy:-)  

Sos grzybowy podany z podsmażoną polentą smakował wybornie. Była to jakaś odmiana, bo zazwyczaj jemy z ziemniakami lub pieczywem. Polecam gorąco!

Składniki:

sos grzybowy:

  • podgrzybki świeże  (ilość zależy od naszych zasobów)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny lub biały
  • 2 łyżki śmietany 18% tł.
  • przyprawa maggi w płynie

polenta:

  • 0,5 szkl. kaszy kukurydzianej,
  • 2 szkl. bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła, 
  • olej lub oliwa do zgrillowania,
Przygotowanie:

Zagotować bulion z masłem. Wrzucić powoli kaszkę ciągle mieszając. Gotować około15 minut lub do czasu, gdy polenta zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przelać polentę do płaskiego  naczynia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało  ciasto grubości 2 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.  Przed podaniem pokroić ją na trójkątne kawałki, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym smażyć z obu stron na patelni grillowej.

Grzyby oczyścić i pokroić. Umyć dwukrotnie w zimnej wodzie. Gotować około 15 minut w słonej wodzie. Cebulę posiekać. Wrzucić na roztopione masło. Smażyć do zeszklenia, następnie dodać gotowane grzyby. Smażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dolać śmietanę. Podlać wodą, aby otrzymać sos. Chwilę gotować. Podawać z  podsmażoną polentą.


Komentarze

  1. Świetne połączenie, tym bardziej że sezon na grzyby trwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobał mi się ten przepis. Grzybów w połączeniu z polentą jeszcze nigdy nie jadłam, ale skoro mówisz, że to pyszne, chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to pysznie wygląda. Pojadłabym sobie takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię polentę. Z grzybami jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne