NOCNE BUŁKI ŚNIADANIOWE Z MAŚLANKĄ

 

Nocne bułki śniadaniowe z maślanką to nasz październikowy wypiek w Piekarni Amber. Z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji  w tym miesiącu. Zresztą jak w każdym:-) Przepis jest nieskomplikowany, a bułeczki były smacznym dodatkiem do niedzielnego śniadania. Czegóż chcieć więcej:-) 

Przepis podaję za Zorrą, po lekkim zmodyfikowaniu. Nasiona i pestki zamieniłam na płatki owsiane.

Składniki:

  • 1,5 g świeżych drożdży
  • 240 g zimnej maślanki
  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 240 g mąki pszennej typ 550
  • 40 g płatków owsianych (pominęłam pestki dyni, nasiona siemienia i sezamu)
  • 6,5 g soli

Przygotowanie:

 
Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę włożyć do miski i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykryć miskę i pozwolić, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka wyłożyć ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągnąć je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wyciąć z niego 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230°C z termoobiegiem.
Uformować bułki zgodnie z potrzebami i ułożyć je na blasze. Wsunąć blachę na środkowy ruszt, dodać strumień pary przez 3 minuty i piec przez około 25 minut. Odwrócić tacę po 15 minutach, aby bułki równomiernie się zrumieniły. Wyjąć ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudzić je na kratce.

 



Bułki na innych bloogach:

Komentarze

  1. Zgadzam się bułeczki zachwycają. Fanie razem piec w październiku! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci się upiekły. Bułki w sam raz na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Chętnie spróbuję z płatkami. :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z płatkami wyglądają na bardziej puszyste. Na pewno przetestuję taki wariant ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki owsiane to świetny pomysł! pyszne, jesienne bułki :-) Znowu nam się upiekło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie wypieczone bułeczki z perfekcyjnym miękiszem - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne