KURCZAK DUSZONY W PORACH Z GRZYBAMI

 

Kurczak duszony w porach z grzybami przygotowany ze zbiorów tegorocznej wyprawy do lasu.  Użyłam  samych podgrzybków, ale można dać również pieczarki lub boczniaki. Czyli co dodamy leży tak naprawdę w kwestii dostępności produktów lub naszych preferencji smakowych;-) Danie można podać samodzielnie lub z pieczywem czy  ziemniakami. Każdy u nas jadł je z innymi dodatkami.

Przepis pochodzi z książki"Dieta bulionowa" autorstwa dr Kellyann Petrucci.

Składniki:
  • 4 udka bez skóry 
  • 4 pory (biała część)
  • 1- 2 szkl. pokrojonych grzybów ( u mnie obgotowane podgrzybki)
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1łyżeczka soli różowej himalajskiej
  • 0,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Na jednej łyżce masła podsmażyć mięso. Wyjąć je  z patelni. Dodać łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone pory i grzyby. Dusić chwilę aż por będzie miękki.. Dodać podsmażone mięso i  rozgnieciony czosnek. Podlać całość bulionem. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. 

* 1 porcja mięsa zawiera 1 porcję tłuszczu i 1 porcję białka z diety bulionowej.

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne