BAKŁAŻANY ZAPIEKANE

Bakłażany zapiekane

Pyszna zapiekanka z bakłażana

 

Bakłażany zapiekane w mojej kuchni są bardzo często. Zawsze mam ich zapas w lodówce i kiedy mnie najdzie ochota sięgam po nie. Smakują mi w każdym wydaniu. Lubię ich smak na ciepło i na zimno. To jedno z moich najlepszych warzyw.  Dzisiejsza propozycja w formie sałatki zadowoli najbardziej wybrednych:-)

Przepis pochodzi z książki Rukmini Iyer "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni"

Składniki na bakłażany zapiekane:

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • skórka i sok z cytryny
  • sól
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 250 g mozzarelli

Przygotowanie bakłażanów zapiekanych:

Bakłażana pokroić wzdłuż na ćwiartki. Polać oliwą, doprawić solą. Zapiekać w 200 stop. C przez 40 minut. W tym czasie oliwę wymieszać z chili, sokiem i skórką z cytryny. Dodać sól i natkę pietruszki. Zamarynować porwaną mozzarellę. Gdy bakłażan będzie gotowy rozrzucić mozzarellę na niego. Wymieszać.  Polać resztą dressingu.



Komentarze

  1. Świetny pomysł na obiad lub kolację, bardzo lubię takie dania, są uniwersalne i pasują na każdą okazję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie. Nie jadłam jeszcze takich bakłażanów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa inspiracja na bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, a pieczone bakłażany to akurat coś co lubię;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne