CHURROS Z GORĄCĄ CZEKOLADĄ
Churros z gorącą czekoladą
Hiszpańskie śniadanie na słodko
Churros z gorącą czekoladą, to pomysł na śniadanie dla mojej córki, która ma do nich ogromną słabość. Dlatego chciałam Jej zrobić przyjemność. I wiecie co - było warto :-)
W Hiszpanii najczęściej podawane są jako słodka przekąska śniadaniowa. Dla mnie bardziej pasuje jako deser karnawałowy.
Składniki na churros z gorącą czekoladą:
- 250 g mąki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- + olej do smażenia
- + cukier puder, cynamon do posypania
sos czekoladowy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% tł. lub mleka
Przygotowanie churros z gorącą czekoladą:
W garnku zagotować wodę z masłem i cukrem. Dodawać mąkę mieszając, do otrzymania gęstej masy. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka cały czas mieszając. Masa powinna łatwo odchodzić od brzegów garnka. Napełnić rękaw cukierniczy lub szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskać paski. Kłaść je na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Po odsączeniu posypać cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Podawać z sosem czekoladowym.
Przygotować sos czekoladowy poprzez podgrzanie śmietanki lub mleka z kawałkami czekolady.
Znamy i bardzo lubimy, chociaż przyznaję, że dawno ich nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie przepisu
OdpowiedzUsuńWow, ta gorąca czekolada dosłownie rozpala moje zmysły!
OdpowiedzUsuńTradycja zobowiązuje - aż do Tłustego Czwartku nie odmawiam takich słodkości-pyszności :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie <3!
OdpowiedzUsuń