SAŁATKA TAJSKA Z MANGO
Sałatka tajska z mango
Orzeźwiająca i pikantna sałatka
Sałatka tajska z mango ( Yum Ma Muang) często występuje w menu tajskich knajp. Jest orzeźwiająca i bardzo smaczna. Nuty słodkie złamane są kwaśnym i ostrym smakiem.
Ostatnio zostało mi, po przygotowaniu sushi, dużo mango i postanowiłam zużyć go właśnie do tej sałatki, którą Wam gorąco polecam.
Przepis zaczerpnięty z różnych źródeł i zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki na sałatkę tajską z mango:
1 mango
1 papryka czerwona
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki cukru brązowego
skórka starta z połowy limonki
świeża kolendra lub natka pietruszki
garść prażonych orzechów nerkowca
Przygotowanie sałatki tajskiej z mango:
Mango, paprykę i marchewkę obrać i pokroić w zapałki. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i papryczkę chilli w drobną kostkę. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru przygotować sos. Wymieszać z pokrojonymi składnikami. Posypać posiekaną kolendrą lub natką i posiekanymi uprażonymi orzeszkami. Na koniec dodać startą skórkę z limonki.
Super pomysł na dzisiejszą kolację, zwłaszcza, że mam w domu wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńPikantnie! Tak lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenia smakowe to wręcz gwarancja pysznego posiłku! Kompozycja składników brzmi na naprawdę przemyślaną, więc kusi by spróbować, co uda się wyczarować z nich, we własnej kuchni wg podanej receptury. :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory. Rozjaśnią każdy smutny i szary dzień.
OdpowiedzUsuńJedyna w swoim rodzaju
OdpowiedzUsuńPrzepis ten nie tylko zachwyca podniebienie, ale również dostarcza niezliczone korzyści zdrowotne, bogate w witaminy i minerały.
OdpowiedzUsuń