PLACUSZKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Placuszki z mąki z ciecierzycy 

Bezglutenowe naleśniki na słono


Placuszki z mąki z ciecierzycy są fajną propozycją dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Lub po prostu mogą być  alternatywą do tradycyjnych naleśników.  I najlepiej jak się robi ich tyko tyle, ile się jest w stanie zjeść, bo po czasie roba się suche. 

Przepis  pochodzi z książki "Ottolengi Smak"

Składniki na placuszki z mąki z ciecierzycy:
ciasto:
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml wody gazowanej
  • 30 ml octu jabłkowego (w oryginale jest 60 ml octu z cydru jabłkowego)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli 
oliwa ziołowa:
  • 40 ml oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 dymki posiekane
  • 1 zielona papryczka chili posiekana
+ olej do smażenia

Przygotowanie placuszków z mąki z ciecierzycy:

Na oliwie podsmażyć imbir, czosnek, chili i dymkę. Smażyć 6 minut i odstawić do ostygnięcia
W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto. Wymieszać dobrze trzepaczką na gładką masę. Wlać oliwę ziołową. Odstawić na 15 minut. Smażyć placuszki na oleju. Powinny mieć około 12 cm średnicy. Smażyć z obu stron po około 1,5 minuty - aby się zrumieniły i urosły.

*Ja swoje placuszki podałam z jajkiem sadzonym i sałatką z sosem winegret. W książce placuszki podane są z jogurtem z mango i jajkiem na miękko.



Komentarze

  1. Mam tą książkę, jest świetna, z pewnością zrobię te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam placuszków z takiej mąki. Ciekawe jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś nowego, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne placki i ciekawe wykorzystanie mąki z ciecierzycy. Ciekawe czy bez skrobi by się udały?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne