PTYSIE Z KREMEM
Ptysie z kremem
Najsmaczniejszy deser z ciasta parzonego
Ptysie z kremem uwielbiam, jednak zawsze bałam się za nie zabierać. Zrobienie ich wydawało mi się mega trudne. Nic bardziej mylnego. To mój kolejny demon, który okazał się łatwy do poskromienia:-)
Ciastka były hitem w domu, każdemu smakowały. Spróbujcie, bo warto! Mówię Wam "niebo w gębie".
Składniki na ptysie z kremem:
ciasto:
- 50 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 4 jajka
- 200 g śmietany kremówki 30 % tł.
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 śmietanfix
Przygotowanie ptysi z kremem:
Masło z wodą i mlekiem podgrzać aby masło się rozpuściło. Stopniowo dodawać mąki ciągle mieszając. Ciasto odstawić do przestudzenia. Miksując dodać po 1 jajku. Ciasto nakładać rękawem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształty okrągłe lub podłużne. Piec w 200 stop. C przez około 30 minut. Ubić na sztywno zimną śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem. Dodawać po łyżce serek waniliowy. Ptysie przestudzone przekroić i wypełnić masą. Posypać cukrem pudrem.
Miej litość nade mną :) Nie możesz tak kusić, uwielbiam ptysie, a nie mam dziś czasu, żeby zrobić
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie. Przyznam się że i ja obawiam się wykonać w domu takie ciastka. Zwykle kupowałam w cukierni, ale ceny mocno podskoczyły w górę.
OdpowiedzUsuńNajbardziej z ptysiów uwielbiam właśnie krem. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie :) Smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCzy 125 ml dotyczy wody i mleka łącznie? Ile mniej więcej wychodzi ptysiów z podanej ilości składników?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam - 125 ml wody i 125 ml mleka. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk.
UsuńPyszności! Idealne do kawki ;d
OdpowiedzUsuń