SERNIK BASKIJSKI

Sernik Baskijski

Najłatwiejszy sernik na świecie


Sernik Baskijski wywodzi się z Hiszpanii. Podawany jest w rodzinnym barze pintxos La Viña.  Jego największym atutem jest to, że zawsze się udaje. Smak słono-karmelowy z przypieczoną skórką - to jego znak rozpoznawczy. Uchodzi mu nawet brązowy  i popękany wierzch. Prosty skład i receptura, a rezultat genialny - tak można w kilku słowach opisać ten niezwykły sernik:-)

Składniki  na sernik Baskijski:

  • 900 g serka kremowego słonego typu philadelphia ( ja w ramach prób daję 500 g serka wiaderkowego + 300 g serka typu philadelphia +100 g mascarpone)
  • 300 g cukru  (daję 250 g)
  • 6 jaj
  • 500 ml śmietany 30 -36% tł.
  • 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii z ziarenkami
  • szczypta soli
  • 60 g mąki pszennej 

+ masło do wysmarowania formy

Przygotowanie sernika Baskijskiego:

Tortownicę 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć ją dwoma arkuszami papieru, aby wystawały sporo znad formy, gdyż sernik bardzo urośnie w piecu. Jeden arkusz ułożyć z jednego boku i drugi nachodzący  z drugiego boku formy.

Ser utrzeć z cukrem, dodawać pojedynczo po jednym jajku i wsypać sól. Wlać śmietanę. Gdy wszystko jest połączone wsypać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników. Wylać masę do przygotowanej formy. Piec w 200 stop. C przez około 65-70 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Sernik  opadnie lekko. 

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne